Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Ulusa Seslendi! Alınan Yeni Kararlar Açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor. Bayramda sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı, okulların açılış tarihi ertelenecek mi, şehirlerarası seyahat kısıtlaması kalkan şehirler var mı? gibi soruların bugünkü toplantının ardından netleşmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve son dakika gelişmeleri bu haberimizde. 

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Ulusa Seslendi! Alınan Yeni Kararlar Açıklandı

15.30'da başlayan Kabine Toplantısında Bakanların sunumları gerçekleşti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8. defa video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından ulusa sesleniyor. 

18 MAYIS CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNE TOPLANTISININ ARDINDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Artık son haftasına girdiğimiz Ramazan-ı Şerif'in en büyük müjdelerinden olan ve yarın idrak edeceğimiz Kadir gecemizi tebrik ediyorum.  Ülkemizde , Suriye'de, Libya'da ve dünyanın başka yerlerinde bile masum kanı akıtmaktan çekinmeyen zalimleri mevlam Kahhar ismiyle kahretsin diyorum. Kamu görevlilerine dahi tahammülü olmayan, pusu kurarak kanlarını döken, üzerlerine yürüyerek hakaret eden ve darbedenleri asla unutmayacağız. Vefa sosyal destek gruplarına PKK'lıların Van'da yaptığı eylem ile, CHP'lilerin Adana'da gerçekleştirdiği saldırı aynı gayeye yöneliktir. Özellikle ülkemizin içinden geçtiği şu zor günlerde, insanların işine, aşına ekmeğine , sağlığına gösterdiğimiz hassasiyete tahammül edemeyen bu iki zihniyet kendini ifşa etmiştir. Siyasette kurdukları ittifakı, sahada devlet görevlilerine saldırmak üzere genişletenlerin hesabını milletimiz sandıkta verecektir. 

Eli kanlı teröristlerle ittifaklar içerisine girenlerin milletimizin eli eksik olmayacaktır.  

Demokrasiden ve milli iradeden ümitlerini kestikleri için her frısatta darbe, cunta, kaos felaket çığırtkanlığı yapanlar , ülkemizin dizleri üzerine çökmesini bekleyenler cevabı milletimizden alacaktır. İnsanımızın inancına ve kültürüne husumeti hayatlarının merkezlerine yerleştirenlerin foyaları bir bir ortaya çıkıyor.

Türkiye önümüzdeki dönemde sadece salgını yenmekle, 2023 hedefine ulaşmakla kalmayacak, aynı zamanda bu hastalıklı siyasetin temsilcilerinden de kurtulacaktır. 2023 ve 2071 menzilleri için gelecek nesillere, tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet temelleri üzerinde yükselen bir Türkiye bırakmakta kararlıyız.

Aziz milletim, bu haftaki kabine toplantımızın en önemli konusu koronavirüsle ilgili gelişmelerdi. 

Türkiye'nin fiziki mesafeye riayet, sağlık sistemini güçlü tutma, gıda ve temizlik tedariki ile kamu güvenliği başlıkları altında topladığımız mücadele sürüyor. Küresel düzeyde etkili olan salgın tehditinin tamamen ortadan kalkması, sorunun tüm dünyada çözümüyle mümkün. Bazı ülkelerde salgın daha yeni hız kazandı. Türkiye olarak yıllarca sınırlarımızı kapatarak salgının bitişini bekleyemeyiz. Hayatımızı salgın gerçeğine göre düzenlemeliyiz.

Her hafta altını çizdiğim gibi, ne ülkemizde ne de dünyada hiç bir şey bir kaç ay öncesi gibi olmayacak. Hayatımızı yeni döneme göre yürütmek durumundayız. Bu yeni dönemi Kontrollü sosyal hayat olarak tanımlıyoruz. Maske kullanmayı alışkanlık haline getireceğiz, sokakta , iş yerinde, toplu taşıma aracında, sosyal hayatın her alanında, diğer insanlarla aramızda en az 1.5 , 2 metre fiziki mesafe bırakmaya özen göstereceğiz. Ellerimizi her fırsatta yıkayacak, kolonya ve dezenfektan kullanacağız. Maske , mesafe ve temizlik üçlüsü artık hayatımızın vazgeçilmezi olacak.

Sağlık hizmetleri ve temizlik malzemeleri konusunda ülkemizde sıkıntı yoktur. Vaka sayısı oldukça düşük seviyeye gelmiştir. Yeni hastanelerimizde, yeni personellerimizle, sağlık alt yapımızı daha da güçlendiriyoruz.

Başakşehir'deki Şehir Hastanemizin tamamını perşembe günü hizmete açıyoruz.

Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz hastanemizi 29 Mayıs'ı, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum hastanemiz ile , Hadımköy Doktor İsmail Kurtulmuş hastanemizi 31 Mayıs'ta hizmete açıyoruz.

Salgına karşı tedbir, teşhis, tedavi konusunda ciddi birikime sahip olduk. Hasta ve ölüm sayımızın düşüklüğü, temas takibi ile hastalığın yayılımının kontrol altına alınması çalışmalarımız takdirle takip ediliyor.

Ülkemizin bu konudaki başarılı çalışmaları model olarak kabul edilir hale gelmiştir. Koronavirüs ve benzeri hastalıklara karşı daha hazırlıklı durumdayız. Her gün kamuoyu ile paylaşılan veriler, yatay çizgiye geçtiğini gösteriyor. 

Yeni vaka sayısını en kısa sürede kesmemiz gerekiyor. Bunu başarmak bizim elimizde. Hayata geçirmeye başladığımız normalleşme takviminin sürmesi vaka sayısının sıfırlanmasıyla mümkündür. Salgının seyrinde olumsuz gelişme olursa, bazı tedbirleri daha sert uygulamak zorunda kalabiliriz. Vatandaşlarımızdan belirlenen kurallara uyulmasını tekrar tekrar rica ediyorum.

Tek bir ihmalin dahi ağır sonuçları çıkardığı bu süreci kendimizin ve evlatlarımızın geleceği için sahiplenmeliyiz.

Aziz milletim Cumhurbaşkanı Yardımcımızın koordinasyonunda tüm kurumlarımızın işbirliği içerisinde hazırladığımız takvimi adım adım hayata geçiriyoruz.

Geçtiğimiz hafta berber, kuaför ve güzellik salonu gibi işletmeler ile giyim eşyası, ayakkabı, çanta züccaciye ürünlerinin satıldığı diğer yerler hizmete açıldı. Genel olarak bu uygulamanın sorunsuz sürdüğünü görüyoruz.

Halen 15 ilimizde Cumartesi gününden itibaren devam eden sokağa çıkma kısıtlamasına riayet eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Çay hasadı için diğer illerden Karadeniz'e gitmek isteyen vatandaşlarımız İçişleri Bakanlığı'ndan aldıkları izinle yarın gece yola çıkabilecekler. Ülkemizin önemli üretim kalemlerinden çay hasadının sıkıntısız gerçekleşmesini sağlayacağız. Tarım , Sanayi ve ticaret faaliyetleriyle ilgili vatandaşlarımıza kolaylık sunuyoruz.

Salgın döneminde alınan tedbirlerden olumsuz etkilenen vatandaşlarımıza destek vermeyi sürdürüyoruz. 5.5 milyon dar gelirli vatandaşlarımıza 1000 TL nakit desteği sağladık. Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakit desteği ile 4.5 milyonu aşkın vatandaşımıza 6 milyar lira kaynak aktardık. Son 2 ayda yaklaşık 10 milyon vatandaşımıza 11 milyar lira karşılıksız nakit desteği vererek bu zor günlerde milletimizin yanında olduğumuzu gösterdik.

Vergi, sigorta ve özellikle sigorta primi ve taksit ertelenmesinden, uygun şartlı krediye kadar pek çok destek veriyoruz.

Türkiye'nin destek programları bazı ülkelerinin açıkladıkları gibi kağıt üzerinde değil. Sağlık Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri çerçevesinde yeni kararlar aldık.

Yeni normalleşme adımları şunlardır. Tüm sektörlerde ilgili normalleşme planının hayata geçirilmesinde dikkat edilecek hususları içeren rehberler yayımlandı.

İş yerlerinin girişine çalışma saati, kullanım alanı, aynı anda içeride bulunacak müşteri sayısını gösterecek kapasite belgesi asılacak.

Arefe gününden bayramın son gününe kadar 23, 24, 25, 26 mayıs tarihlerinde 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bayramdan sonra bu tür sınırlamalara ihtiyacımız olmayacak bir tablo ile karşılacağımızı düşünüyorum.

Bayramın birinci günü 24 Mayıs pazar günü, saat 14.00 ile 20.00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız sokağa çıkabilecekler. Bu hafta Çarşamba ve Cuma günleri gençlerimizle ilgili gençlerimizle ilgili esnetme uygulaması devam edecke.

15 İlimiz için geçerli olan şehirlerarası seyahat kısıtlaması 15 gün uzatılmıştır.

Eğitim öğretim yılı sona erdi. Okullar Eylül ayında açılacak.

29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz.