Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nükleer Silah Çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de BM Genel Kurulu'na hitap ediyor. Konuşmasına Genel kurulu selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada daha önceki toplantılarda da dile getirdiği gibi 'Dünya 5'ten büyüktür' dedi.

Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nükleer Silah Çağrısı

Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nükleer Silah Çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de BM Genel Kurulu'na hitap ediyor. Konuşmasına Genel kurulu selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada daha önceki toplantılarda da dile getirdiği gibi 'Dünya 5'ten büyüktür' dedi.

Dünyadaki gelir adaletsizliğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı ülkelerin teknoloji, yapay zeka, obeziteyle mücadeyi tartışırken bazı ülkelerin açlıkla mücadele ettiğini hatırlattı. Nükleer silah gücüne sahip olan ülkelerin, nükleer güce sahip olmayan ülkeleri tehdit etmekten çekinmediğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Nükleer güç ya herkes için serbest olmalı, ya da herkes için yasaklanmalı. Bazı ülkelere serbest , bazı ülkeler için yasak olması adalete sığmaz" şeklinde konuştu.  Suriyedeki iç savaşa da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de DEAŞ'a karşı en büyük darbeyi vuran ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, "İlk ve en büyük darbeyi örgüte biz vurduk" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, suriyeli sığınmacılarla ilgili ayrıca"Diğer yandan bugün Türkiye, milli gelire oranla dünyanın en fazla insani yardımında bulunan ülkedir. 5 milyon sığınmacıya biz ev sahipliği yapıyoruz. Bir başka ifadeyle, Türkiye'de ABD'deki 29 eyaletin her birinin nüfusundan daha fazla sığınmacı bulunuyor. 3 milyon 650 bin sığınmacıyı suriyeliler oluşturuyor. Son 8 yılda Suriyeli sığınmacılar için 40 milyar dolar harcama yaptık. AB'den şimdiye kadar gelen destek, AFAD'a, Kızılay'a geliyor, toplam 3 milyar avro geldi." ifadelerini kullandı.

SURİYE MESELESİ KONUSUNDA CUMHURBAŞKANININ AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Önümüzde 3 önemli husus vardır. Suriyenin toprak bütünlüğü için kritik bir süreç olarak gördüğümüz anayasa komitesinin etkin ve verimli şekilde çalıştırılmasıdır. Geçtiğimiz hafta başında Rusya ve İran ile birlikte aldığımız kararla çok önemli bir karara imza attık.  İdlib'deki muhtemel katliamların ve yaklaşık 4 milyon kişilik göç dalgasının önüne geçilmesi önemlidir. Bu konuda Rusya'da soçi'de aldığımız mutabakat hala geçerliliğini korumaktadır.

TÜRKİYE'NİN YENİ BİR GÖÇ DALGASINI KARŞILAMAYA NE TAHAMMÜLÜ NE İMKANI VARDIR

Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını karşılamaya ne tahammülü ne imkanı vardır. Bu sebeple İdlib'de güvenliğin ve istikrarın sağlanması hususunda tüm ülkelerin Türkiye'nin çabalarına destek vermesini istiyoruz. Suriye'nin dörtte birini işgal eden sözde Suriye Demokratik Güçleri adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan Fırat'ın doğusundaki PKK PYG terör yapılanmasının ortadan kaldırılmasıdır. Tüm terör örgütlerine aynı mesafeden bakan bir bakışı yerleştirmeden bu sorunu çözemeyiz. ABD ile burada bir güvenli bölge oluşturulması konusundaki görüşmelerimiz sürüyor, ilk etapta 30 km. derinliğinde 480 km. uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek uluslararası toplumun burada 2 milyon suriyelinin iskanını sağlamaktır.

GÜVENLİ BÖLGEYE 1-2 MİLYON GÖÇMENİ YERLEŞTİRME ŞANSINA SAHİBİZ

Güvenli bölge ilan edildiğinde, bu bölgeye 1 milyon ila 2 milyon göçmeniyi yerleştirme şansına sahibiz. Burada gerek ABD, koalisyon güçleri, Rusya, İran el ele vererek, bu mültecileri buraya yerleştirebiliriz. Bunun adımlarını birlikte atmak lazım. Şayet bugün , bu noktada da bir adım atmamız lazım.

3 MİLYONA KADAR SÜRİYELİ ÜLKESİNE DÖNEBİLİR

Bu bölgenin derinliğini Deyrizor Rakka hattına kadar indirebilirsek, ülkemizden ve dünyanın diğer ülkelerinden ülkesine dönecek suriyeli sayısını 3 milyona çıkartabiliriz.

DETAYLAR GELİYOR...