''Sizin Gibi Siyasetçiler Oldukça Avrupa Gemisi Batar!''

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU yapmış olduğu konuşmada turizm,Avrupa Kıtası ile ilişkiler,Hollanda olayı ve Ukrayna ile yapılan pasaportsuz kimlikle giriş çıkış antlaşması gibi konulara değindi.Detaylar haberimizde.

''Sizin Gibi Siyasetçiler Oldukça Avrupa Gemisi Batar!''

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU yapmış olduğu konuşmada gündemi değerlendirdi. Avrupa ile olan ilişkilere değinen bakan ÇAVUŞOĞLU ‘’ Ben ülkemle milletimle gurur duyuyorum. Bunların hayal ettiği Türkiye'de, 500 milyon dolar IMF'den borç aldığımız zaman buralarda bayram ettiğimiz bir Türkiye'ydik. Bunların hala hayal ettiği Türkiye, kendileri karşısında el pençe divan duracak Türkiye ve siyasetçiler... Artık geçti, o Türkiye yok. Bambaşka, yepyeni bir Türkiye var. Her zamankinden daha güçlü bir Türkiye var, bunu bilin, öğrenin artık. Öyle siz karar alacaksınız, Türkiye uyacak, yok. Karar masasında biz varız, bizim olduğumuz yerde adalet, vicdan olur. Siz nereye gidiyorsunuz, hangi uçuruma doğru gidiyorsunuz? Oturup düşünüyor musunuz? Savaş dönemine, İkinci Dünya Savaşı öncesine mi gidiyorsunuz? Faşizmi yeniden mi hortlatmaya başladınız Avrupa'da? Sizin gidişatınız iyi değil, sizin gidişatınız Avrupa'yı felakete götürüyor. Sizin gibi kaptanlar, siyasetçiler olursa Avrupa gemisi batar. Önce insan olacağız, sonra insana saygı göstereceğiz. İnsan haklarına saygı göstereceğiz. Benim vatandaşlarımın üzerine atlarını, itlerini salacaksın, ısırtacaksın, ondan sonra da insan hakları dersi vereceksin ’’ şeklinde konuştu.

Turizm konusunda ise bakan Mevlüt ÇAVUŞOĞLU şunları söyledi. ‘’ Krizlerin özellikle turizme ve halklar arasında bir soruna dönüşmemesi için çaba sarf ediyoruz. Gerek Almanya gerek Hollanda vatandaşlarının bizim dostumuz olduğunu onlara yönelik bir şeyimizin olmadığını söylüyoruz. Almanya ile ciddi bir sorunumuz yok. Sorunu aştık. Berlin'de turizm fuarı öncesi yaptığımız görüşmede belli bir noktaya geldik. İstiyoruz ki biz gerginlik artmasın. Bu gerginliklerin hiçbirisinin sebebi biz değiliz ne Almanya'yla ne Hollanda'yla. Esasen Avrupa'nın içine düştüğü bir durumun bize yansımasıdır. Trbet Irkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam, Türk karşıtlığı, göçmen karşıtlığı, Avrupa'yı birleştiren değerlerin hepsini erozyona uğratacak şekilde aşırı noktaya geldi. Merkezdeki siyasetçilerin, aşırı partilerin güç kazanmasından dolayı bir zemin kaybı var"

Hollanda ile olan ilişkilere de değinen bakan Mevlüt ÇAVUŞOĞLU şunları söyledi. ‘’ Hollanda'nın seçimlerden önce Wilders gibi davranmasının başka izahı da yok. Başbakanın garip bir açıklamasına rağmen, mevkidaşım Hollandalı Bert Koenders'e 'Sizdeki seçimden sonra, ben seçimden sonra geleyim' dedim. Niye biz bir ülkeyi sizi Wilders gibi bir parti karşısında zor duruma düşürelim. 'Seçimden sonra size garanti vermem gelmenizi istemiyorum' dedi. 'Başbakanınla konuş bana geri dön kararını ver 17-18'inde de gelebilirim' dedim. Telefon beklerken Başbakandan bir açıklama, 'Türkiye Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanı seçim sonrası ve öncesi Hollanda'ya gelemez. Hollanda'ya gelirse laleleri, müzeleri görmeye gelir', buraya dikkat edin Türklerle buluşamaz. Şimdi ben vatandaşları mı sana rehin mi verdim? Senin elinde rehin mi onlar aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasa da sana rehin değil. Ne demek Türkiye Cumhuriyetinin Dışişleri Bakanını oradaki Türklerle konuşamaz. 'Bizim vatandaşımız onlar diyor'. Oy kullanıyorlar bizimde vatandaşlarımız. Biz onlara hep olumlu mesaj veriyoruz. Hiçbir mesajımızda oradaki Türklere yönelik o ülkelerin aleyhine bir şey söylemedik. Bizim derdimiz o değil ki. Biz gidiyoruz vatandaşlarımızın istekleri varsa, talepleri varsa dillendiriyoruz. Ama maalesef Avrupa'da sorun bu. Biz her zaman diplomasiyi tercih ederiz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU Ukrayna ile vatandaşlarının pasaportsuz sadece kimlikle Türkiye’ye giriş çıkış yapılması konusunda da anlaşma imzalandığını hatırlatarak şu şekilde konuştu.’’ İki ülkenin vatandaşları sadece kimlikli giriş çıkış yapabilecek. Ukrayna'dan vatandaşların sadece yüzde 30'nun pasaportu var. Ülkede pasaport almak da zor. Ukrayna ile giriş çıkışları kolaylaştırdık ve 2 milyona turist neden Ukrayna'dan neden gelmesin? THY'nin Ukrayna'ya daha fazla uçması için izinler aldık. Ukrayna'nın her tarafından turist gelecek" 

Kamubulteni.com KONYA