Şimdi değil 15 gün sonra teslim edin! Maaşlar bir anda fırlayacak: Bekleyen kazanacak!

Emeklilik dilekçesi vermek için 2 hafta daha bekleyerek daha yüksek maaş almaya başlayabilirsiniz! Ayrıntılar haberimizde...

Şimdi değil 15 gün sonra teslim edin! Maaşlar bir anda fırlayacak: Bekleyen kazanacak!

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş, emeklilik dilekçesi verilme tarihinin emekli aylığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Uzman Karakaş'a göre, enflasyonun yüksek olduğu yıllarda dilekçeyi daha sonra vermek avantaj sağlayacaktır.

Karakaş, 2021 Aralık ve 2022 Ocak ayında emekli olanlar arasında bu farkın net bir şekilde görüldüğünü ifade etti. Aynı prim gününe ve kazancına sahip iki kişiden birinin Aralık'ta, diğerinin ise Ocak'ta dilekçe vermesi durumunda aralarında yaklaşık %9'luk bir aylık farkı oluştuğunu aktardı. Uzman, enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde dilekçe verilme tarihinin öneminin daha da arttığını kaydetti.

Karakaş, emekli aylığının hesaplanmasında çalışılan süre, prim gün sayısı ve kazançların dikkate alındığını belirtti. Uzmanın aktarımına göre, ne kadar uzun süre sigortalılık yapılırsa ve kazançlar o kadar yüksekse emekli maaşı da buna paralel olarak artacaktır. Ayrıca 2008 sonrası sigortalı olanlar için prim gün sayısının yüksek olmasının avantaj sağlayacağını ifade etti.

Emeklilik Dilekçesi

Karakaş, emekli aylığı üzerinde etkili olan bir diğer unsurun da aylık bağlama oranı olduğunu vurguladı. 2000 öncesi döneme göre oranın daha yüksek, 2000-2008 ve 2008 sonrası dönemlere göre ise daha düşük olduğunu aktardı. Buna göre 2000 öncesi çalışanlar lehine farklılık olduğunu belirtti.

Uzman, yılbaşı öncesi ve sonrası emekli olanlar arasında enflasyonun yarattığı farklara da değindi. 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin %67 seviyesinde olduğunu ifade eden Karakaş, bu oranın gerçekleşmesi durumunda Ocak ayında emeklilik dilekçesi vermenin daha karlı olacağı görüşünü paylaştı.

Sonuç olarak, enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde emeklilik dilekçesini mümkün olduğunca ileri bir tarihte vermenin emekli aylığı üzerinde olumlu etkisi olacağı değerlendirildi. Uzmanın tavsiyesi, 2023 yılında emekli olacaklar için Ocak ayını beklemek oldu.