SGK giriş yılına göre 10 yılla emeklilik! Şartlar sil baştan değişti

Erken emekliliği düşünen bireyler, kullanabilecekleri üç farklı yönteme sahiptir. Acaba hangi koşullar altında emeklilik mümkün olur ve erken emeklilik için gereken kriterler nelerdir? İşte bu soruların yanıtları...  

SGK giriş yılına göre 10 yılla emeklilik! Şartlar sil baştan değişti

EYT yasası sayesinde emekliliğe hak kazanan milyonlarca kişi bulunmaktadır. Ancak, 9 Eylül 1999’dan sonra iş hayatına atılanlar bu yasadan yararlanamadı ve yeni bir yasal düzenleme beklemeye koyuldu. Çeşitli emeklilik yöntemleri gündeme gelmiş, özellikle kademeli emeklilik konusunda hükümetten bir düzenleme beklentisi içine girilmişti; fakat, hükümet tarafından kademeli emeklilikle ilgili bir düzenlemenin yapılmayacağı belirtilmişti.

Artık çalışanlar için alternatif emeklilik yolları masada. Erken emeklilik imkanı sunan bu yeni yöntemlere hızlıca bir göz atalım:

1- MESLEK KATEGORİSİNE BAĞLI EMEKLİLİK 

Fiili Hizmet Süresi Zammı, yani FHSZ, belirli meslek grupları için erken emeklilik imkanı tanımaktadır. Bu kapsamda, 45 farklı meslekten bahsedilmekte ve bu alanlarda çalışanlar, yıpranma payı sayesinde daha erken emekli olabilmektedirler. Maden işçileri gibi bazı meslek sahipleri için 1800 gün çalışmak emeklilik için yeterli olabiliyor. Maden sektöründe çalışanların emeklilik için gereken süre 5 yıl iken, diğer bazı mesleklerde bu süre 3600 prim gününe kadar uzayabilmektedir.

emeklilik

2- KISMİ EMEKLİLİK SEÇENEĞİ 

Kısmi emeklilik imkanından yararlanmak isteyenler için belirlenen bir ön koşul olarak 3600 prim günü bulunmaktadır. Eğer bir kişi 9 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlamışsa, 3600 gün prim ödemiş kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olma hakkına sahip oluyorlar. Ayrıca, 15 yıl hizmet süresi ve 3600 prim günü şartlarını yerine getiren kadın çalışanlar, 50 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyorlar. Ancak, emeklilik yaşı, sigorta başlangıç tarihine göre farklılık gösteriyor.

3- 1999 SONRASI EMEKLİLİK YOLLARI 

9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan vatandaşlar için, 4500 prim günü şartıyla erken emeklilik mümkün hale geliyor. 1999 ile 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı yapılan vatandaşlar, 25 yıl sigortalılık süresini doldurduklarında, 60 yaşında ve 4500 prim günü ile emekliliğe hak kazanabiliyorlar.