Sağlık Bakanı Koca'dan Koronavirüs açıklaması: 11 Bin Yolcu Tarandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Koca'dan Koronavirüs açıklaması: 11 Bin Yolcu Tarandı

Çin'den gelen yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla tarandığını söyleyen Sağlık Bakanı Koca, şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir vakaya rastlanılmadığını söyledi. Koronavirüs bilim Kurulu 4'üncü toplantısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında gerçekleşti.

Bakanlık binasındaki toplantı esnasında açıklama yapan Sağlık Bakanı, havalimanlarında 24 saat sağlık personeli bulunduğunu, virüsün ilk andan itibaren tarandığını  belirterek, "Hava yolu şirketleri, tur operatörleri ve turizm şirketlerine yönelik bilgilendirmelerimizi yaptık. Çin'den gelen yolcuları uçaktan inişte termal kamera ile tarıyoruz. Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı. Ayrıca karantina odalarımız, negatif basınçlı sedyelerimiz, koruyucu ekipman ve malzemelerimiz tüm illerimizde ihtiyaç halinde kullanılmaya hazır. Yeterli koruyucu ekip ve malzeme bulundurduğumuzu bütün illerimizde hassasiyetle takip ettiğimizin altını çiziyorum. Tüm sağlık tesislerimiz ve çalışanlarımız, yapmaları gerekenler hakkında bilgilendirildi. Okullar açıldığında ise Milli Eğitim Bakanlığı ve Kredi Yurtlar Kurumu'na yönelik bilgi notlarımızı kendileriyle paylaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Koca, söz konusu tehditin var olduğu sürece en ufak riskin göz ardı edilmeyeceğini belirterek, "Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı şikayetleri olan Çin'e seyahat etmiş veya ülkemize gelen vakalar olursa klinik tablo tam oturmasa bile tedbir amaçlı gözetim altında tetkikleri yapıyoruz. Sosyal medyada yer alan yer yer maksatlı paylaşımlara itibar edilmemesini rica ediyorum. Bakanlık olarak her türlü bilgiyi paylaştık ve devam ediyoruz. Bundan sonraki dönemde de günlük paylaşımları yapacağız. Bugüne kadar farklı illerden şüpheli görülen 68 kişi Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda analiz edildi. Şu ana kadar Türkiye'de kesin koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı. Eğer olursa bunu izole etmek üzere tüm imkanlarımızın hazır olduğunu, yeterli olduğunu, kapasitemizin yeterli olduğunu ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Barış Yarkadaş'ın gündeme getirdiği Çinli çocuk iddiasına ilişkin de konuşan Sağlık Bakanı, "Vakanın gelişi doğru. Bir takım belirtilerle gelen bir hasta. Numuneler alındı, gönderildi laboratuvara. Sonucun çıkması önümüzde 8-10 saatte olur. Doktorların mevsimsel grip düşündüğünü belirtmek istiyorum. Bu sonuç çıkmadığı için bu dönemde gözetim altında tutulduğunu; ama hastanın kliniğinin ciddi olmadığını, bir solunum sıkıntısı olmadığını, yüksek ateşli tablonun sürmediğini ve klilink tablonun giderek ağırlaşmadığını söyleyebilirim. Bu dönemde klinik takibin önemli olduğunu, hastalığın zatürre ve solunum yetmezliği ile giderek hızla ilerleme gösterebildiğini, bu klinik takibin de özellikle yakın takiple önemle hassasiyetle takip edildiğinden emin olalım. Şu anda bu takibin ağır bir takip olmadığını, bir mevsimsel grip olarak görüldüğünü ifade etmek isterim. Sonuç çıkınca şeffaf bir şekilde açıklamaları yapmış olacağız" şeklinde konuştu.