Rusya İle Müzakere İçin Zelinski’den İstanbul Teklifi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, müzakereler için Belarus'a giden Rus yetkililere "Belarus tarafından saldırı olmazsa görüşürüz" dedi. Görüşmeler için Belarus’u istemeyen Zelinski, İstanbul’u teklif etti.

Rusya İle Müzakere İçin Zelinski’den İstanbul Teklifi

Moskova'nın Belarus'ta masaya oturma teklifini 'bize saldıran ülkede diyalog başlatmayız' diyerek reddeden Zelenski, İstanbul'u işaret etti. Zelenski'nin İstanbul'u Belarus'u tarafsız olarak görmemesi nedeniyle de önerdiği belirtildi.

Rusya ve Ukrayna arasında 4,’üncü gününe giren savaşta yeni gelişmeler yaşandıKremlin Sözcüsü Dmitri Peskov tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus heyeti Ukraynalılarla görüşmeler için Belarus'a gitti. Rus heyetinde Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları'nın temsilcileri de yer aldı.

Rus Yetkililer Ukrayna’yı Bekliyor

Peskov, heyette savunma ve dışişleri bakanlarının yanı sıra devlet başkanlığının da temsilcilerinin bulunduğunu söyledi. Peskov, "Rusya görüşmelere hazır, Moskova şimdi Ukraynalıları bekliyor" dedi.

Belarus’u İstemiyor, 5 Seçenekten Biri İstanbul

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, ülkesine Belarus yönünden saldırılar gerçekleşmesi nedeniyle bu ülkede görüşme yapmak istemediklerini belirtti. Zelenski, Rusya ile müzakereler için Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bratislava, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi. Zelenski'nin İstanbul'u önermesinin nedeninin ise Belarus'un tarafsız olmadığını düşünmesinden kaynaklı olduğu belirtildi.

‘Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü’

Zelenski, "Minsk hariç başka şehirde olabilir görüşmeler. Biz barış istiyoruz. Biz savaşı bitirmek istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü bunların hepsini teklif ettik" diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Roketlerin üzerimize yağmadığı herhangi bir ülkenin herhangi bir şehrinde olabilir. Ancak o zaman görüşmeler dürüst geçebilir ve savaşı bitirebilir."

"İşgalciler canlı olan her şeye karşı savaşıyorlar’’

Zelenskiy yaptığı açıklamada, "İşgalciler canlı olan her şeye karşı savaşıyorlar. Kreşleri, sivil yerleşim yerlerini, ambulansları, askeri nokta olmayan yerleşim yerlerini vuruyorlar" dedi.