RTÜK'ten Fox Tv, Halk Tv, TELE1 ve Tv8 Hakkında Karar

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, HDP Milletvekili Ahmet Şık'ın katıldığı programda Türkiye'yi işgalci gibi gösterdiğine yönelik sözlere ilişkin Halk Tv'ye 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan para cezası verirken, Tele1, Fox TV ve TV8 programlarına da çeşitli hükümleri ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza verildi.

RTÜK'ten Fox Tv, Halk Tv, TELE1 ve Tv8 Hakkında Karar

RTÜK tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Üst kurul, izleme uzmanlarının raporlarını görüştü. Toplantıda kurul, HDP milletvekili Ahmet Şık'ın Halk TV'de yayımlanan Medya Mahallesi programında kullandığı ifadelerle 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un "Yayın hizmetlerinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz" hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle 5 kez program durdurma ve kanala en üst idari para ceası uygulanmasına karar verildi. 

Üst kurul, 22 Nisan 2020'de Fatih Portakal'ın sunduğu akşam haberlerinin bitimindeki künye bilgilerinde FETÖ üyeliğinden tutuklu olarak cezaevinde bulunan Ercan Gün'ün isminin haber planlama müdürü olarak gösterilmeye devam edilerek ilgili şahsın görevine devam ettiği izlenimi oluşturması nedeniyle Fox TV'ye üst sınırdan idari para ceası verdi.

Gün başlıyor programında sunucu Can Ataklı'nın TBMM'de yemin etmediğini öne sürerek yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nu tahkir ve tezyif eden ifadeler kullanması nedeniyle Tele 1 programına da ceza verilmesine karar verildi.

TV8'e de Survivor programındaki yarışmacıların arasındaki tartışmaların kavgaya dönüşmesi, raip oyunculara yönelik sarf edilen bazı ifade ve hakaretlerin ahlak sınırlarını aştığı kanaatine varılarak ceza verildiği kaydedildi. Çocukların ekran başında olabileceği korumalı saatlerde yayınlanan programda yer alan kavga, hakaret ve argo anlam taşıyan el hareketleri nedeniyle TV8'e en üst sınırdan idari para cezası uygulandığı belirtildi.