Resmi Gazete'de Yayımlanmıştı! Önemli Uyarı Geldi: Son Gün 12 Ekim

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ilgili uzmanlardan önemli uyarılar.

Resmi Gazete'de Yayımlanmıştı! Önemli Uyarı Geldi: Son Gün 12 Ekim

Kısa süre önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararla ilgili uzmanlarda önemli uyarılar. Uzmanlar, söz konusu kararla birlikte her türlü gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama, leasing, iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin TL ile yapılması kararlaştırılmıştı.

Kararnameye göre, döviz üzerinden yapılan mevcut sözleşmelerin en geç 30 gün içerisinde TL olarak yeniden belirlenmesi gerekiyor. Son tarih ise 12 Ekim.

Eski sözleşmelerin para birimlerinin 12 Ekim'e kadar TL'ye çevrilmesi gerektiğini söyleyen Başkent Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Özbek, "Eğer hala ayakta olan, uygulanmakta olan sözleşmeler ise bunların döviz üzerinden olan para birimlerini Türk Lirası'na (TL) çevireceğiz. TL'ye çevirirken hangi tarihteki Casinomaxi kur üzerinden çevrileceği kararnamede yazılı değil. İşte bu aşamada her iki tarafında bir uzlaşma sağlaması gerekiyor. Tabii ki menfaat dengesine göre bu tarih önemli.Çünkü sözleşmenin yapıldığı tarihte kur düşüktü. Ama bugün itibariyle kuru dikkate alırsak döviz kuru yükselmiş olduğu için taraflardan birinin lehine olan konu diğerinin aleyhine olabilir. Bu noktada bir uzlaşma gerekiyor. Eğer taraflar aralarında anlaşabiliyor ise mesele yok. Aslında eski sözleşmelerin bir maddesi değiştirilse de yeni sözleşme yapılmış gibi başka maddelere de yer verilebilir" dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA