Profesörden Uyarı Geldi! Çamur Yağacak, 2 Gün Dışarı Çıkmayın

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün toz taşınımı uyarılarının ardından bir uyarı da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Şenyiğit'ten geldi.

Profesörden Uyarı Geldi! Çamur Yağacak, 2 Gün Dışarı Çıkmayın

Toz fırtınasının neden olacağı çamur yağışının kirliliğinin yanı sıra sağlık açısından da önemli sorunlar meydana getirebileceğine vurgu yapan Şenyiğit, çamura benzer şekilde yağacak yağmurun ardından havanın açık olması halinde dahi 1-2 gün evde kalmanın faydalı olacağını söyledi.

Sahra Çölü'nden gelen toz fırtınasının Türkiye'yi etkisi altına almasının beklendiğini hatırlatan Prof. Dr. Şenyiğit, yağmur yağdığı zaman bu toz fırtınasının çamur olarak sirayet edeceğini, bunun arabalar ve belli yerlerde kirlilik yaratabileceğini ayrıca sağlık sorunları da meydana getirebileceğini söyledi.

Şenyiğit, tozun akciğerlere girmesinin hastalıkları tetikleyebileceğini vurgulayarak, "Yağmurun olmadığı yerlerde toz fırtınası olduğu zaman, tabi bunun derecesi çok önemli, özellikle gözün görmeyeceği şekilde, çok yoğunsa sağlığa etkisi daha fazlayken, daha az toz hareketi de sağlığa daha az zarar verebilir. Ne yapabilir bu? Özellikle astımı olan, KOAH'ı olan, solunumsal hastalığı olan ve alerjik hastalığı olan kişilerin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu tozun burundan veya ağızdan akciğere girmesiyle kendi hastalıkları tetiklenebilir." diye konuştu.