Pençe Harekatı Başladı-İşte Harekatın Nedeni ve Bölgede Durum

Önceki gün başlatılan operasyonda, ATAK helikopterlerinin yanı sıra 10 savaş uçağının da destek verdiği belirtildi. Harekâtın nedenlerini ve amaçlarını, uzun yıllar TSK'ya hizmet eden Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar tarafından yorumlandı.

Pençe Harekatı Başladı-İşte Harekatın Nedeni ve Bölgede Durum

TSK ,Irak' ın kuzey bölgesinde yuvalanan bölücü hainlere yönelik karadan ve havadan "Pençe" adı verilen büyük bir harekât başlattı.

HABERTÜRK 'e değerlendirmelerde bulunan Ağar şu ifadeleri kullandı:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, geçen yıl çok çetin bir kışın ardından bölgeye intikal etmiş, üstlenmişti. Yani TSK zaten K.Irak'taydı. Bu harekâtın temel nedenlerinden biri, terör örgütü PKK'nın gerek içerdeki azalan gerekse sınırdan sızma suretiyle Türkiye'de 'siyasi bir denklem' olabilme düşüncesiyle terör faaliyetlerine girişmesiydi. Açmak gerekirse bölücü terör örgütü, seçim dönemlerinde saldırılarını azaltıp istediği zaman artırarak Türkiye'nin siyasi gündemini terör faaliyetiyle dizayn etmeye çalışıyordu. Bir etki olduğu düşüncesini yaratma girişimindeydi. Askeri harekâtın yapılmasının bir nedeni terör örgütünün siyasi bir denklem olamayacağını gösterme amacını taşımaktadır.

ABD-İRAN GERİLİMİNİN ARTMASIYLA

Bakın Suriye'de DEAŞ isminde bir örgüt çıktı ve bu örgüt kendisine alan yarattı. Benzer durum bölücü örgüt için de geçerli! ABD-İran geriliminin artmasıyla Irak ciddi bir istikrarsızlığa sürükleniyor ve terör örgütünün burada alan hakimiyeti kurma girişimi söz konusuydu. Türkiye, Irak'ın kuzeyinde, Suriye'deki gibi bir alan oluşturulmasına izin vermeyeceğini göstermek için de düğmeye bastı ve bölgesel kontrolü sağlamak için harekete geçti.

JEO-POLİTİK BİR HAREKÂT

Türkiye binlerce askerin katılımıyla "Pençe" harekâtına başladı ancak bunu sadece askeri bir harekât olarak görmek eksik kalır. Türkiye'nin amacı bence askeri tedbirlerin yanı sıra jeo-politik ihtiyacı çerçevesinde bölgede kontrolü ele almak istemesi ki bu Türkiye'nin en doğal hakkı.

TERÖRİSTLERİN KULLANDIĞI SİLAHLAR

Burada terör örgütünün kullandığı silahlara da değinmek gerekir. Bakın PKK son dönemde çok sofistike silahlarla saldırılar düzenledi. Son teknolojinin ürünü olan havanlar, güdümlü uçaksavar ve tanksavarlar, uzun namlulu doçkalarla saldırdı. TSK, içerdeki kuvvetlere verilen destekle Zap-Hakurk hattının daha da güneyine inecek.

ALAN GENİŞLETİLECEK

TSK, terör bölgelerini imha ederek güvenli alanı daha da genişletecek. Harekâtın Kandil'e uzanıp uzanmayacağını zaman gösterecektir. Ama önemli olan şudur; TSK'nın harekâtı sadece dağdaki PKK'yı hedef alan bir girişim değildir ve jeo-politik önemi çok büyüktür. Sinat, Haftanin, Zap, Hakurk, Avaşin ve Basyan bunların temel alanlarıydı ve harekât bu alanları da kapsayacaktır.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, 15 Mayıs'ta Türkiye'deydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerde bulundu. Türkiye, harekâtın sadece terör örgütünü kapsadığını ve bölgesel oyunun çapını mutlaka kendilerine anlatmıştır. Türkiye, uluslar arası hukuk çerçevesinde ve Irak'ın bilgisi dahilinde adımını atmıştır."

ERDOĞAN 'DAN HAREKAT MESAJI

Cumbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak 'ın kuzey bölgesinde bulunan Hakurk bölgesinde bölücü hain teröristlerin yuvalandığı alanlara yönelik başlatılan harekâtla ilgili olarak twitter'dan bir mesaj yayınladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütü PKK’ya göz açtırmayan kahraman Mehmetçiklerimize sınır ötesindeki bu zorlu operasyonda başarılar diliyorum. Dualarımız sizlerle. Allah yar ve yardımcınız olsun!" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA