Para Cezası Var: Binlerce Genç, Haberi Olmadan Yoklama Kaçağı Durumuna Düştü (Yoklama Kaçağı Nedir , Nasıl Sorgulanır?)

Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülen kanun teklifi sırasında söz alan Bayram Yılmazkaya , askerlikte karşılaşılan önemli bir sorunu dile getirdi. Yeni askerlik sistemine geçilmesi sonrası ortaya çıkan bu mağduriyette birçok genç , haberi olmadan yoklama kaçağı durumuna düştü.

Para Cezası Var: Binlerce Genç, Haberi Olmadan Yoklama Kaçağı Durumuna Düştü (Yoklama Kaçağı Nedir , Nasıl Sorgulanır?)

Birçok genç yoklama kaçağı durumuna düştü.

Yılmazkaya komisyonda yaptığı açıklamada, "Şimdi, biliyorsunuz, yeni askerlik sisteminde, lise ve denge okullarda öğrenim yaş sınırının 29’dan 22’ye düşürülmesi ve eskiden iki ay olan yoklama süresinin kaldırılması sonucu birçok gencimiz haberi olmadan yoklama kaçağı durumuna düştü." ifadelerini kullanarak gençlerin yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. 

TECİL , BEDELLİ, ÜNİVERSİTE KAYIT HAKKI KALMADI

Yılmazkaya, bu durumun birçok mağduriyeti de beraberinde getirdiğini söyleyerek,  "Yoklama kaçağı durumuna düşen gençlerin tecil hakkı, bedelli hakkı, üniversiteye kayıt yapma hakkı kalmadı. Bir gece, birçok genç haberi olmadan bakaya düştü ve sizin verilere göre bunlardan yüzde 82’si 23 yaş ve daha büyük oldu, lise öğrenimlerine 2011,2014’te başladıkları ve en gençlerin 1998 doğumlu oldukları ve 22 yaşını doldurmalarına rağmen mezun olmadıkları görülmektedir şeklinde cevap aldık. 20’nci yaş sınırını doldurmuş ve açık lise öğrenimini tamamlayamamış toplam 3.243 yükümlü, 1 Ocak 2020 tarihinde yoklama kaçağı durumuna düştü." dedi.

DÜZENLEME YAPILMALI

Yılmazkaya sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bir düzenleme ile gençlerin üniversiteye girme hakkı ellerinden alındı. Birçok gencimizin ailes ini ve kendi hayatını idame ettirmek için çalışmak zorunda olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak yaşanan binlerce mağduriyetin ortadan kaldırılması hususunda yeniden bir düzenleme yapılması gereklilik arz etmektedir. Yoklama kaçağı durumuna düşen gençlerimizin bir defaya mahsus mevcut durumları göz önünde bulundurularak af edilmesi, üniversite sınavına girecek gençler için tecil hakkı tanınması, bedelli yapmak isteyen gençlere bedelli hakkının tanınması ve de 29’da 22’ye düşürülen yaş aralığının biraz da ha gevşetilmesi gerektiğini düşünerekten -ben bu konuda bir kanun teklifi de hazırladım- bu mağduriyeti de değerli hazırun burdayken söylemek ihtiyacı duydum"

YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?

Kanunda yer alan tanıma göre, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir.

CEZASI NE KADAR?

Yeni düzenlemede yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak. Kendiliğinden gelenlere de her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası verilecek.

SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sorgulama e Devlet kapısı üzerinden yapılır.

https://www.turkiye.gov.tr/askerlik-durum-belgesi-sorgulama

Yukarıdaki linkten askerlik durum bilginizi sorgulayabilir, yoklama kaçağı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA