Otomobil Sahibi Olmayı Planlayanlar, Harekete Geçin! Döviz Kuruyla Birlikte, Halkın Otomobil İhtiyacı Hızla Artıyor

Döviz kuru artışı, otomobil talebini hızlandırıyor. Güvenilir yatırım olarak görülen otomobiller, bankaların sıkılaştırılan kredi koşullarına rağmen talepte artış yaşatıyor

Otomobil Sahibi Olmayı Planlayanlar, Harekete Geçin! Döviz Kuruyla Birlikte, Halkın Otomobil İhtiyacı Hızla Artıyor

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun, bu yılın ilk dört ayında otomotiv sektöründeki üretimin yükseldiğini, iç piyasada yapılan satışların ihracatın neredeyse üç katı olduğunu ifade etti. Çip sorunu ve pandemi nedeniyle tedarik zincirlerinin zorlanması sonucu Türkiye'deki otomotiv sektörü önemli bir düşüş yaşasa da, yılın ilk dört ayında toparlanma emareleri gösterdi. EGOD Başkanı Mehmet Torun, sektörün her gün bir öncekinden daha dinamik hale geldiğini belirtti.

Otomobil güvenilir bir yatırım seçeneği

Sıfır kilometre otomobillerin piyasada bulunmaması ve teslimatların satış anlaşmasından en az 3-4 ay sonra yapılıyor olmasına rağmen, talebin artmaya devam ettiğini belirten Torun, "Bu talep yoğunluğunun nedeni otomobilin güvenilir bir yatırım seçeneği olması.

Sürekli yükselen enflasyon ve döviz kurları karşısında otomobil, hem kar sağlayan hem de güvenilir ve hızla nakite dönüştürülebilen bir yatırım aracıdır. Bankaların kredi koşullarını sıkılaştırması ve hükümetin alacağı önlemlerle birlikte talebin yakın gelecekte daha da yükseleceğini öngörüyoruz." dedi.

Yılın ilk dört ayında üretimin %17, ihracatın %9, iç satışların ise %57 arttığını belirten EGOD Başkanı Torun, "2022 yılına kıyasla önemli bir yükseliş var. Bu trendin yılın ikinci yarısında da devam etmesini bekliyorum." dedi.

İhracatın da arttığını belirten Torun, büyük artışın iç satışlarda olduğunu ve "Enflasyondan korunmak isteyen tüketicinin otomobili bir yatırım aracı olarak gördüğünü" belirtti. "2023 yılının ilk dört ayında toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre %57 büyüdü. Satışlar 350 bin 78 adet olarak gerçekleşti.

Bu süre zarfında, otomobil satışları 252 bin 819 adet oldu" dedi. 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam hafif ticari araç satışlarının %63, yerli hafif ticari araçların %41 ve ithal hafif ticari araç satışlarının %94 arttığını belirten Torun, "Otomotiv sektörünün canlanması, ülke ekonomisinin iyileşmesi anlamına gelir. Bu iyileşmenin sürdürülmesi için, ÖTV indirimi başta olmak üzere üretim ve satışı artıracak adımlar atılması gerekiyor. Seçim sürecinin sona ermesiyle bu sürecin hız kazanacağını düşünüyorum" dedi.