Oruç Ayı Bu Yıl 29 Gün-İşte İlk Sahur ve İftar Saati ile Teravih Namazı

Ramazan ayı önümüzdeki günlerde başlayacak. Bu yıl 29 gün sürecek Ramazan ayının başlangıç bitiş tarihi, Ramazan Bayramı tarihi ve ilk sahur ile ilgili son bilgiler haberimizde.

Oruç Ayı Bu Yıl 29 Gün-İşte İlk Sahur ve İftar Saati ile Teravih Namazı

Ramazan ayı bu yıl 29 gün sürecek.

İslam Alemi 'nin büyük bir heyecan ve merakla beklediği 2019 yılı Ramazan ayı için geri sayım sona eriyor. 2019 yılı Ramazan ayı 6 Mayıs günü başlıyor. 5 Mayıs akşamı yatsı namazında ilk teravih namazı kılınacak ve o günün gecesi ilk sahura kalkılacak. 

6 Mayıs 2019 günü oruç tutulacak ve Ramazan ayının ilk günü idrak edilecek. 

Teravih, mukabele, fıtre ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği, Allah 'tan af dileme, sevap kapısı olan bu ayda, Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi de bulunuyor. Bu yıl Kadir Gecesi, ramazan ayının 27 'nci gecesine denk gelen 31 Mayıs  günü idrak edilecek.

Ramazan ayının ardından 4 Haziran  günü ise Müslümanların büyük sevinçle ve neşe ile karşıladığı Ramazan Bayramı 'nın ilk günü gelecek.

FİTRE 23 TL

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu yılki ramazanın ana temasının "Ramazan ve İnfak", fitre bedelinin ise 23 Türk Lirası olduğunu duyurulmuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, 1978'te İstanbul Rü'yeti Hilal Konferansı ve 2016'da Uluslararası Kameri Aybaşları ve Hicri Takvim Birliği Kongresinde alınan kararlar neticesinde kameri ay başı hesap ve haritalarının yapıldığını, bunun için astronomik olarak "içtima (toplanma)" ve "rüyet (görme)" olaylarını göz önüne aldıklarını söyledi ve dünya, Ay ile Güneş'in aynı doğrultuda bir araya gelmesiyle içtima olayının yaşandığını bildiren İşlek, şunları söyledi:

"Bu anda dünyanın neresinden bakarsanız bakın güneş ışığının kuvveti nedeniyle hilal olarak ayı görmek mümkün değildir. Ay dünyanın etrafında dönüyor biliyorsunuz. Bu, 8 derecelik açıya ulaştığında ilk defa dünyanın herhangi bir yerinde hilal görülmeye başlıyor. İşte biz, bu anı hesaplıyoruz. Bu ilk defa görülme dünyanın neresinde oluyor, ona göre kameri ay başı haritalarımızı çiziyoruz. Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün olduğu da olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz. En son elimizde 2016-2022 kameri ay başları kitapçığı var."

RAMAZAN AYI 29 GÜN SÜRECEK

Bu yıl Ramazan ayı 29 gün sürecek. Vatandaşlar 29 gün orucun ardından Ramazan Bayramına ulaşacak.