Nafaka Konusuna Yeni Düzenleme Geliyor

Adalet Bakanlığına gelen Bekir Bozdağ, çalışmalar sonunda nafaka ile ilgili taslağını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmaya hazırlanıyor.

Nafaka Konusuna Yeni Düzenleme Geliyor

Adalet Bakanlığı'na atanan Bekir Bozdağ'ın ilk işi uzun süredir devam eden nafaka tartışmasıyla ilgili oldu. Adalet Bakanlığı kurmayları tarafından hazırlanan taslak, Bakan Bozdağ'a sunuldu. Taslak hazır, evlilik yılına göre nafaka düzenlemesi geliyor.

Yeni düzenleme ile evlilik yılına göre nafaka ödenmesi sistemi devreye girecek. Taslağın ana hatlarında şu şekilde düzenleme söz konusu;

2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl, 15 yılın üzerindeki evliliklerde evlilik süresi dikkate alınarak nafaka verilmesi planlanıyor.

Süre sınırında takdirin tarafların durumuna göre hâkimde olacağı belirtiliyor. Hâkim, nafakayla ilgili karar verirken, ‘eşlerin iş ve gelir durumunu’ dikkate alacak.

AK Partili kurmaylar, “Mevcut kanunda ‘Hakimler süresiz nafaka kararı verir’ diye bir ifade yok. Nafaka hâkim takdirinde fakat Yargıtay’ın yerleşik içtihatları ile zamanla süresiz nafakanın uygulanması söz konusu oluyor. Bu nedenle mevcut kanunda yasal sınır koymanın gerekliliği ortaya çıktı” değerlendirmesi yaptı.

Öte yandan boşanma davalarında da önemli bir düzenleme yapılacak. Çekişmeli boşanma davalarına konu olan tazminat, velayet, nafaka ya da eşler arasında kusurun kimde olduğu gibi sebepler bu süreci uzatabiliyor.

Ak Parti, bu sürecin uzamaması için yapılacak düzenlemeyle, boşanmak için tüm anlaşmazlıkların karara bağlanması beklenmeyecek. Bu usul hükümleri ana davadan ayrılacak. Yani kusur, tazminat ve diğer uyuşmazlık konularında, boşanma gerçekleştikten sonra karar verilecek.