Müdürlüğü Bırakıp O İşe Girdi-Şimdi Paraya Para Demiyor

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çalışma ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olan 36 yaşındaki Muhammet Uçar isimli kişi, İstanbul 'da yoğun iş temposu, çevre kirliliği, gürültü ve kalabalıktan sıkıldıbir karar aldı ve solucan gübresi işine girdi.

Müdürlüğü Bırakıp O İşe Girdi-Şimdi Paraya Para Demiyor

Özel bir firmanın satın alma müdürü olarak çalışmakta olan bir kişi, işinden istifa ederek solucan yetiştirme işine girdi.

Beklediğinden daha iyi iş yaptığını söyleyen Uçar, "Kazancım, İstanbul'daki işimle kafa kafaya hatta daha iyi. İleri ki zamanlarda belki daha da katlayacak" açıklamasını yaptı.

Karaağaç Mahallesinde bir çiftlik kiralayan ve 250 bin solucan satın alarak gübre üretmeye başlayan Uçar, gübreye ilginin artması ile birlikte solucan sayısını 4 milyona çıkardı.

Trabzon Şalpazarı ilçesi 'nce dünyaya gelen ve 26 yıl boyunca İstanbul 'da yaşadığını söyleyen Uçar, "Özel bir kozmetik şirketinde satın alma müdürlüğü yapıyordum. Artık İstanbul'un trafiği, keşmekeşliği, evimle iş yerimin arası 7 kilometre iken bu mesafeyi bir buçuk saatte almaya başlayınca, artık dedik 'İstanbul bizim için bitmiştir'. Ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Eşim Edirneli. Ve seviyordum da Edirne'yi. Geldik, gezdik ve buraya gelmeye karar verdik. 'Ne yapabiliriz?' dedik. Artık hani inşaatlardan, betondan, trafikten kaçıp, biraz toprağa bulaşmak istedik. 4 yıl önce internette gördüğüm solucan gübresi işini zaten araştırmıştım. Burada bir denemek istedim. Nasıl olur diye" dedi..

250 bin solucan ile üretime başladığını söyleyen Uçar, şu şekilde devam etti:

"Öncesinde çok fazla araştırmıştım. Buraya geldim, bu çiftliği kiraladım. Yaklaşık 250 bin adet solucanla bir yılı aşkın süre önce solucan gübresi işine başladım. Şu anda yaklaşık 4 milyon civarı canlı solucanım var. Çok şükür işler çok iyi. İnsanlarımızın, çiftçilerimizin artık kimyasal kirlilikten kurtulmak istediğini fark ettim. Onlara bu ürünleri deneme amaçlı verdim. Daha sonra taleplerimiz oldu. Çok şükür işlerimiz çok çok iyi gitti. Çiftçimiz de artık çok bilinçli, kimyasaldan kurtulmak istiyorlar. Bu sene işlerimiz çok iyi gitti. Elimizde şu an hiç gübremiz kalmadı. Hatta siparişlerimiz var, yakın zamanda siparişin hazırlığına başlayacağız" dedi.

NE KADAR KAZANIYOR?

Kısa sürede ciddi şekilde kar ettiğini söyleyen Uçar, "Diyecekler ki, 'Niye satın alma müdürlüğü gibi bir işi bıraktın, bu işe geldin?'. Kazancım, İstanbul'daki işimle kafa kafaya hatta daha iyi. İleri ki zamanlarda belki daha da katlayacak. O zaman aldığım rakamlarla, şu an kazandığım rakamlar birbirini dengeliyor. Onun dışında en büyük artısı, bir kere gürültüden uzağım. Toprakla ilgileniyorum. Dışarıda tavuklarım, köpeğim, solucanlarım var. Her gün kontrolleri oluyor onları takip ediyorsunuz, çok yoğun bir iş değil. Artıları çok güzel bir iş. En önemlisi insan sağlığına bir katkı sunuyoruz" dedi.

ARAŞTIRARAK ÖĞRENDİĞİNİZDE...

Solucan gübresnin son yıllarda revaçta olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Uçar, "İnanılmaz da bir talep görmekte. Topraklarımızın kurtuluşu tamamen solucan gübresine bağlı. Yeni iş kurmak isteyenlere tavsiye ediyorum ama bu işe girerken minimum bir yılı karşılayacak ekonomik anlamda bir güçleri olmaları gerekiyor. Çünkü başladığınız rakamla bir yıl sonraki rakam değişim gösterebiliyor. O süreçte bütçenizi iyi yönetmeniz gerekiyor. Sadece 'benim cebimde 20 bin lira var ben bu işe girerim milyarla kazanırım' diye düşünce ile insanların bu işe girmesi uygun değil. Çünkü süreç gerçekten biraz meşakkatli. Ama işi devam ettirdiğiniz de pazar takibi yapıldığında, solucanlarınıza ilgi alakayı gösterdiğinizde, araştırarak öğrendiğinizde çok güzel bir iş" ifadelerini kullandı.

Kamubulteni.com | Ankara