Morgan Stanley İle UBS Petrol Fiyat Tahminlerini Düşürdü

Küresel bankacılık devleri arasında yer alan Morgan Stanley ile UBS, 2022 için ham petrol fiyatlarına yönelik tahminlerini düşürdü. Küresel piyasalarda artış gösteren resesyon korkuları ile Çin hükümetinin koronavirüsü kısıtlamalarını devam ettirmesi petrol uzmanlarının 2022 senesinin geri kalanı açısından fiyat tahminlerini düşürmesine sebep oldu.

Morgan Stanley İle UBS Petrol Fiyat Tahminlerini Düşürdü

Bu nedenle ABD merkezli Morgan Stanley ile İsviçre merkezli UBS de kötü bir şekilde giden ekonomik görünüm ile Rus petrol arzının devam etmesi sebebiyle ham petrol için yakın vadeli tahminlerini varil başına 15 dolara kadar düşürdü.


Düşüş Bekleniyor 
Brent petrolü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin sonrasında mart ayı itibariyle 120 doların üzerinde zirve yapmıştı. Petrol fiyatları ağustos içerisinde gördüğü zirveden itibaren yaklaşık olarak %30 oranında değer kaybına uğradı.


Uzmanlar petrolün önümüzdeki birkaç ay içerisinde daha da düşmesini öngörüyor. Fakat ekonomiler toparlandıkça ve Rus ham petrolünde arz kısıtlaması meydana geldikçe fiyatların gelecek sene tekrar artabileceği belirtiliyor. 


Dünya bankacılık devlerinin petrol ile ilgili analizlerinin satır başları şöyle;


Morgan Stanley 
Banka enflasyon ile talebindeki keskin yavaşlama sebebiyle Brent petrol açısından kısa vadeli görünümünü düşürdü. 3. çeyrek açısından fiyat görünümünü varil başına 12 dolar kadar azaltarak 98 dolara ve 4 çeyrek açısından 95 dolara kadar düşürdü. İkinci çeyrekten itibaren daha sıkı bir pazar gördüğü sebebiyle 2023 senesi açısından 3 aylık tahminlerini 100 dolar ve üzerinde tuttu. 


USB
Bu banka ise Brand Petrol açısından yıl sonu tahminini Çin'deki karantinalar ile Rusya'nın halen yüksek olan ihracatı sebebiyle varil başını 15 Dolar kadar düşürmek suretiyle 110 dolara indirdiğini duyurdu.

Çin hükümeti tarafından koronavirüsü ile ilgili konu olan kısıtlamalar, ağustos ayı içerisinde ham petrol ithalatındaki artışa rağmen kısa vade içerisinde talepteki toparlanmayı yavaşlatacak. Stratejik rezerv satışlarının sona ermesi ile beraber pazarın daralması ile Brent ham petrolünün Eylül 2023'ün sonunda varil başına 125 dolara çıkması bekleniyor.