Milyonlarca emekli tehlike altında! Bunu yapmayan karalar bağlayacak

Emeklilik sürecinizde doğru adımları atarak emekli maaşınızı güvence altına almanız için SGK uzmanından önemli tavsiyeler geldi. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca emekli tehlike altında! Bunu yapmayan karalar bağlayacak

Emekli maaşları için başvuruda bulunan ve başvuruları hala sonuçlanmayanlar için endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik sistemi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. İşte emeklilik için gereken adımlar ve uyarıları:

Sigorta Giriş Tarihini Kontrol Edin: Emeklilik için öncelikle 08 Eylül 1999 tarihine kadar sigorta girişinizin olup olmadığını kontrol edin.

Borçlanma İmkanlarını Kullanın: 08 Eylül 1999 sonrası girişiniz varsa, öncesine borçlanma yaparak işe başlama tarihinizi geri çekme şansınız olabilir.

Statünüzü Belirleyin: SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı statüsünden emekli olacağınızı son 2520 gün ödenmiş priminize bakarak belirleyin.

Gerekli Prim Günlerini Tamamlayın: Hangi statüden emekli olacaksanız, o statünün sizden kaç prim günü istediğini belirleyip günlerinizi tamamlayın.

Borçlanma İmkanları Kullanın: Eksik günler için borçlanma imkanınız varsa, SGK'ya parasını ödeyerek gün satın alın.

sgk emeklilik

Bağ-Kur Günlerini İhya Edin: Geçmişte ödemediğiniz Bağ-Kur günleri varsa, bu günleri ihya ederek eksik günlerinizi tamamlayın. Ancak bu işlem emeklilik statünüzü değiştirebilir, bu durumu iyi hesaplayın.

İptal Olma Olasılığına Dikkat Edin: SSK günlerinizin başında ''Ş'' harfi veya ''K'' harfi varsa, bu günlerin iptal olma olasılığı olduğunu bilin ve eksik günlerinizi tamamlayın.

Ortaklık Durumunuza Dikkat Edin: Eğer ortak olduğunuz şirkette sigortalı olarak gözüktüyseniz, bu süreçle ilgili dikkat etmeniz gereken detayları iyi araştırın.

emeklilik

Başka Yerlerde Sigortalı Çalışma Durumu: 28 Şubat 2011 tarihine kadar kendi adınıza bir işletmeniz varsa veya bir şirketin ortağı iseniz ve kendi işletmeniz dışında başka bir yerde sigortalı olarak çalıştıysanız, bu durumun SSK günlerinizi nasıl etkileyeceğini öğrenin.

Tüm bu adımları dikkatli bir şekilde takip ederek prim gününüzü ve sigortalılık sürenizi tamamladığınızda emeklilik için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, emeklilik başvurularının sonuçlanma süreleri hala belirsizliğini koruyor ve bu konuda hükümet yetkilileri ile SGK arasında farklı açıklamalar yapılmaktadır. Bu nedenle, emeklilik sürecinizi iyi planlayarak geleceğinizi güvence altına almanız önemlidir. Bu konuda güncel bilgilere ve uzman görüşlerine dikkat etmek her zaman faydalı olacaktır.