Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan Sınavlarla İlgili Flaş Açıklama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze sınavlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a konuşan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, koronavirüs gölgesinde geçen eğitim öğretim dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan Sınavlarla İlgili Flaş Açıklama

Bakan Selçuk, yüz yüze sınavlarla ilgili erteleme gelip gelmeyeceğine yönelik, "Salgının seyrinde yeniden yaşanan artış nedeniyle sınavları erteleme kararı aldık. Okullarda yüz yüze eğitim yapan 8 ve 12. sınıf öğrencileri için sınavlar da yine okulda yüz yüze yapılacak. Diğer sınıf düzeylerinde sınavların ise 3 Mayıs sonrasında okulda yapılmasını uygun bulduk. 3 Mayıs'taki sınavlarla ilgili tümüyle bakış açımız şu; eğer sağlık koşulları açısından 'sınavların ertelenmesi gerekir bir şekilde yeniden bir tanzime ihtiyaç var' denirse inanın; hiç tereddüt etmeyiz, derhal yaparız. Bizim hiçbir şekilde bir ısrarımız olmaz. Çünkü çocuklarımız, velilerimiz, öğretmenlerimizin sağlığı her şeyden önce geliyor." ifadelerini kullandı.

Okulların açılıp kapanmasına yönelik soruya da yanıt veren Milli Eğitim Bakanı, "Çocukların ve ülkenin geleceğini düşünerek karar almamız gerekiyor. Bizi sevsinler diye ya da sosyal medyadaki taleplere göre karar almak doğru görünmüyor. Bir çocuk eğer bir sene çalışmazsa hayatı boyunca çalışma alışkanlıkları, ödev yapma disiplini, azimli ve kararlı devam etme arzusu bütün bunlarda zayıflama olur. Sonra toparlayamazlar. Bunlar tam kişiliğin olgunlaştığı ve netleştiği, hayat boyu oluşmuş kullanılacak alışkanlıkların ortaya çıktığı dönemdir. Bu yüzden liselerde tamam 6 sınav olmasın ama 1-2 tane olsun istiyoruz. Koşulları dikkate alarak sınav tarihlerini de erteliyoruz. İnatla ısrarla devam etmiyoruz. Bazen okulları 'kap-açıyorsunuz' diye espriler yapıyorlar. Eğer risk varsa kapatırız. Yoksa açarız. Bunu niye söylüyorum? Arkadaşlarımızla hep buna karar veriyoruz. Biz 'fırsat varken kullanalım risk varken de geri çekilelim' diyoruz. Prensip olarak böyle hareket ediyoruz. En çok okul kapatan ülkelerde 4. sıradayız, çünkü adımlarımızı tedbirli atıyoruz. Okullar açık diye şikayet edildiğinde daha ne kadar kapatmamız gerekiyor. Dünyada dördüncüyüz. Bu yüzden de dengeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde de dengeli politikaları devam ettireceğiz." dedi.

Bakan Selçuk'un söyleşisinin tamamına Milliyet Gazetesi'nden erişim sağlanabilir.