Medikalciler Fahrettin Yokuş’a dert yandı

Konya’da kamuya medikal ve tıbbi cihaz satışı yapan firmaların temsilcileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Medikal sektörünün kamu hastanelerine ürün tedariki sağlamasına rağmen alacaklarını alamadıklarını kaydeden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Neden ödeme yapılmıyor? Kaynak mı yok? Kaynak yoksa bu bütçeyi niye Meclis’ten geçirdik? Bütçeden kaynak bulamıyorsanız hesap kitap mı bilmiyorsunuz?” dedi.

Medikalciler Fahrettin Yokuş’a dert yandı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, medikal ve tıbbı cihaz satışı yapan firmaların temsilcileri ile bir araya gelerek, sorunlarını dinledi. Vekil Yokuş ile bir araya gelerek sektörde yaşanan sorunları aktaran bir medikal firma sahibi Onur Yapılcan, kamu hastanelerine medikal ürün tedariki sağladıklarını, sektöre verilen sözlerin yetkililer tarafından tutulmadığını ifade ederek, uzun zamandır alacaklarının ödenmesini beklediklerini kaydetti. Muhalefet partilerinin milletvekillerinin konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dile getirdiklerini hatırlatan Yokuş, “7 Ekim 2020 tarihinde konuyu Meclis’te gündeme getirdim. O günden bu yana geçen süre içerisinde halen bu sorun çözülebilmiş değil. Devletimiz her hususta olduğu gibi sağlık alanında da bir ihale açar. Kimi yatırım ihaleleridir, kimi de tedarik ihaleleridir. Bu ihalelerin bir süresi, ödeme planı, tutarı vardır. Bunca yıl devlet memuriyeti yapmış, kamuyu tanıyan biri olarak medikal ve tıbbı cihaz tedariki yapanlara uygulanan dayatmayı görünce hayretler içerisinde kaldım. İhale yolu ya da pazarlık usulü bir malzeme alımı, tedariki için anlaşma yapılmış. Firmalar da devlet kurumlarına, hastanelerine ürünleri teslim etmiş. Bu ihalelerin şartları belli. Daha sonra da, ‘sizin alacaklarınızı zamanında ödemiyoruz. Ödeyebilmemiz için alacaklarınızın yüzde 60’ına kadar fedakarlık, indirim istiyoruz’ deniliyor. Böyle bir devlet yönetimi, bu şekilde bir pazarlığın kamuda olmaması gerekiyor. Bu kamuya yakışmayan bir tavırdır” şeklinde konuştu. 

“TEZGAH KURUYORLAR”

Firmaların yaşanan süreçte yüzde 25 indirim yaptıklarını ancak yine alacaklarını alamadıklarını söyleyen Yokuş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu. Yokuş açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı, ‘Biz Maliye Bakanlığı’ndan para alamıyoruz’ diyormuş. Kimi kandırıyorsunuz? Her yıl her bakanlığın bütçesi TBMM’ye gelir. TBMM’de bu bütçeler onaylanır. Bu onaylanan bütçeler doğrultusunda da bakanlıklar ve kamu kurumları harcamalar yapar. Maliye Bakanlığı’na topu atmanın hiçbir savunulur yönü yoktur. Sağlık Bakanlığı’nın bir bütçesi vardır. Bakanlık bu bütçeye göre ihtiyaç duyduğu tıbbi ve diğer malzemeler için ihale açar ve bu ihalelerin bedelini öder. Fakat burada böyle bir tezgah kuruyorlar. Firmalar batmamak için yüzde 25 indirim yapıyor ama yine ödeme yapılmıyor. Aradan 18 ay geçmiş, neden ödeme yapılmıyor? Kaynak mı yok? Kaynak yoksa bu bütçeyi biz niye yaptık, niye Meclis’ten geçirdik ya da geçirdiğimiz bütçeden kaynak bulamıyor iseniz hesap kitap mı bilmiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.