MEB’den İşsiz Gençlere 1.275 TL Harçlık

‘NEET’ kapsamında Türkiye’de ki işsiz gençlere ayda 1.275 TL harçlık veriliyor. Peki nedir NEET, kimler alabiliyor bu parayı.

MEB’den İşsiz Gençlere 1.275 TL Harçlık

 ‘NEET’ kapsamında Türkiye’de ki işsiz gençlere ayda 1.275 TL harçlık veriliyor. 81 ilde 75 bin genç bu parayı alıyor. Peki nedir NEET, kimler alabiliyor bu parayı.

NEET Nedir?

İngilizce NEET (Not in education, employment or training) olarak adlandırılan bu terim ülkemizde ‘ne eğitimde ne istihdamda’ anlamına gelmektedir. Bunlar, kendini iş, eğitim ve sosyal hayattan sınırlayan, hayallerinin peşinden koşmayan, evde oturup sürekli oturup sosyal aktivitelerden uzak duran, hiçbir iş yapmayan gençler anlamına geliyor. Dünyada pandeminin boy göstermesi ile başlayan bu durum ülkemizde de hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Kimi zaman 24 saat boyunca odasında kalan bu gençler kendilerini odalarına kapatıyorlar. Aileden gelen harçlıklarla idaresini sağlayan bu gençlerin sayısı günden düne artmaktadır.

Türkiye İlk Sırada

2019’a kadar dünya çapında (15-24) yaş arasındaki gurubu kapsayan bu işsiz sayısı günden düne artmaktadır. Ülkemizde bu oran yüzde 25’lere kadar çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda OECD ülkelerindeki NEET oranlarına bakıldığında Türkiye birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde bu oran yüzde 25 civarında. OECD ortalaması yüzde 12,8 oranında seyrediyor. OECD oranının en düşük olduğu ülkeler Lüksemburg, İzlanda, Hollanda, İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya, Slovenya ve Çekya’dır.

MEB, Programlar Düzenliyor

Her ne kadar son yıllarda ülkemizde NEET sayısında bir düşüş yaşansa da dünya sıralamasında yine ilk sıradayız. Bu açığı kapatmak için ülkeler iş piyasası ve eğitim dünyası arasındaki iş birlikleri kurup piyasanın talep ve ihtiyaçlarını gözeten eğitim programları ile gençlerin becerileri geliştirmeye gidiyorlar. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki eğitimi güçlendirmek ve iş gücü piyasasının aradığı insan kaynağını yetiştirmek için bir süredir bu gençler üzerinde çaba sarf ediyor. MEB, bu doğrultuda piyasanın çırak, kalfa ve usta ihtiyacını gideren mesleki eğitim merkezlerine ağırlık verdi. Bu kapsamda  MEB, 159 bin olan öğrenci sayısını 430 bine çıkardı.

Bakanlık hedef olarak yıl sonuna kadar bir milyon çırağı bu kapsama almayı düşünüyor. MEB, bunların yanı sıra lise ve üstü eğitimi olan gençlerin 6-8 ay gibi kısa sürede mesleki eğitim merkezi programlarını tamamlama programını hayata geçirdi. Böylece, o öğrenciler istemeleri durumunda kısa süreli eğitim alarak ustalık belgesine ve tüm haklarına sahip olarak iş gücü piyasasına entegre olabiliyor.

1.275 Lira Harçlık

Konu hakkında soruları cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Atılan adımlarla ülkemizdeki NEET oranı giderek düşecektir" dedi. Bakan Özer şunları söyledi: Bütün dünyada iş gücü piyasasında beceri transferleri ve yeni beceriler kazanma mekanizmaları yükselmeye başladı. Lise ve üstü eğitimleri gençler, zamanla kariyerlerinde değişiklikler yapmak ve yeni beceriler elde etmek istiyorlar. Ülkemizde maalesef bu tip geçişkenliklere imkân veren mekanizmalar çok az. Bu program ile gençlere bu imkânı sağlıyoruz. Kısa sürede yaklaşık 75 bin gencimiz yeni beceriler elde etmek için bu programa başvurdular. Altı ay gibi kısa sürede bu eğitimlerini tamamlayarak iş gücü piyasasında yeni bir kariyer rotası çizebilecekler. Ayrıca bu eğitimleri boyunca da asgari ücretin %30’u kadar da ücret alabilecekler. Bütün bu adımlarla iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağı hızla karşılanabilecek ve beceri transferleri kolaylaşacak. Diğer taraftan bildiğiniz gibi ülkemizde ne eğitimde ne istihdamda (NEET) olan genç oranı OECD ülkelerine göre yüksek. Bu adımlarla ülkemizdeki NEET oranı da giderek düşecektir’’ dedi.

15-24 arasındaki işsiz gençler bu programlara başvuru yapabiliyor.

Başvurular merkezi eğitim merkezlerine yapılmaktadır. Müracaatınızı yaparak hem yeni bir meslek edinebilir ve kurslara katılarak iş öğrenebilirsiniz.