Masraftan kaçarken masrafa tutuldular! Ek MTV ödemeyenlere ek masraf çıktı

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) ödenmesi gereken ek taksitin ilk dönemine ödemeyenlere üzücü haber. İşte detaylar...

Masraftan kaçarken masrafa tutuldular! Ek MTV ödemeyenlere ek masraf çıktı

Motorlu Taşıtlar VergisiSon dönemde araç sahiplerini birbiri ardına vuran vergi yükleri arasına eklenen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için bir detay daha ortaya çıktı. Ünlü ekonomist Şenol Babuşçu'nun açıklamalarına göre, bu kez vergi borcunu zamanında ödemeyenler faizle karşı karşıya kalacaklar. İşte detaylar...

Motorlu Taşıtlar Vergisi

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE BİR DETAY DAHA VAR

Babuşçu'nun ifadelerine göre, ek MTV ödemelerini belirlenen süre içinde yapmayan araç sahipleri, asıl ödeme tutarı üzerine ek olarak faiz ödemek zorunda kalacaklar. İlk taksidin 6 Eylül'e kadar ödenmesi gerekiyordu, ancak bu süreyi kaçıranlar, ilk taksiti aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile 6 Ekim'e kadar ödeyebilecekler. 7 Ekim'den itibaren ise bu oran %5'e çıkarak iki aylık gecikme faizi olarak uygulanacak.

Anayasa Mahkemesi'nin, depremler gerekçe gösterilerek ek MTV alınmasını öngören yasal düzenlemeyi iptal istemini reddetmesiyle birlikte, vergi ödemelerinde süre ve faiz detayları daha fazla önem kazandı. Bu yeni uygulama araç sahiplerini, MTV ödemelerini aksatmamaları konusunda dikkatli olmaya teşvik ediyor. Faizle karşılaşmamak ve ek masraflardan kaçınmak için ödemelerin belirlenen süre içinde yapılması önem arz ediyor.

araç araba

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) ödenmesi gereken ek taksitin ilk dönemi 6 Eylül'e kadar devam etti. Bu süreyi kaçıran araç sahipleri için gecikme faizi belirlendi. İlk taksit döneminde tahsilat hedefinin yüzde 87'si karşılanmış ve yaklaşık 13,2 milyar lira gelir elde edilmişti.

Ödemenin süresini kaçıran araç sahipleri, ilk taksiti aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile 6 Ekim'e kadar ödeyebilecekler. İkinci taksitin ödeme süresi ise 30 Kasım'da sona erecek.

Ek MTV ödemeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait "gib.gov.tr" internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartları, banka hesabı üzerinden, şubeler, mobil, telefon, ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılabilecek. Ayrıca, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri de ödemelerin gerçekleştirilebileceği diğer seçenekler arasında bulunuyor.

Motorlu taşıtların satış ve devir işlemleri için MTV ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödemesi yapılmazsa araç muayeneleri gerçekleştirilmeyecek, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma gibi işlemler yapılamayacak ve tescil kapatma işlemleri gerçekleştirilemeyecek. Bu nedenle araç sahiplerinin ödeme süreçlerini takip etmeleri ve belirlenen tarihlerde ödemelerini yapmaları önem arz etmektedir.