'Marmara'da 7.5 Büyüklüğünde Deprem Olacak'

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Türk Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, korkuyla beklenen İstanbul depremine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'Marmara'da 7.5 Büyüklüğünde Deprem Olacak'

Kadıoğlu, Tekirdağ'da katıldığı bir toplantıda Marmara Denizi'ndeki fay hattının kırılması halinde 7.5'in üzerinde deprem meydana geleceğini söyledi. Deprem anında insanların travma kaynaklı ne yapacağını bilemediğini, o yüzden insanların donup kaldığını , yarısının da şuursuzca kaçtığını söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, "Şimdi gel burada tatbikat yapalım desem kaç kişi yapar. İşte problem bu tatbikatta. 'Ay hocam mini etek giyiyorum burada yatamam.' Öbürü takım elbise ile gelmiş oda yatmıyor. E sizi deprem eşofmanla mı yakalayacak. Tatbikat yapıyorlar. Rahat olun bu bir tatbikat işinize bakın diyorlar. Böyle tatbikat mı olur." ifadelerini kullandı.

BEKÇİ ALIMI, POLİS ALIMI, SUBAY ALIMLARI, ÖZEL SEKTÖR İŞ İMKANLARI VE DAHA FAZLASI BURADA OLACAK! Sadece İş haberlerinin yer alacağı yeni sayfaya katılım isteği göndermek için TIKLA.

Marmara'daki fay hattının bir parçasının 1776'da, bir parçasının 1509'da , bir parçasının 1902'de kırıldığını söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, 1999'daki son kırığın ardından bir kırığın daha meydabna gelebileceğini belriterek, "Aslında var ya İstanbul'da şanslıyız. İstanbul'da fay denizden geçiyor. Bu bir şans. Arkadaşlar bu fay 4 tane senaryo var. Bu fay nasıl kırılacak. Küçük bir parçası mı kırılacak şurası mı, burası mı yoksa hepsi birden mi kırılacak. Afet yönetiminde biz pek fayla kafa yormayız. Afet yönetiminde en kötü senaryo nedir. En kötü senaryo alınır ve ona göre hazırlık yapılır. Bu fay birden kırılırsa 7.5'in üzerinde bir deprem olacak. Bunun bir ucu da size dokunuyor. Bu eskiden olduğu zaman Mısır'dan bile duyulmuş 1509 depremi. Yani bu Almanya'dan bile duyulacak diye bekleniyor" şeklinde konuştu.