Mahkumlara Af İçin Flaş Gelişme: Kapsam Değişti

Son dakika haberi: İnfaz düzenlemesi yeniden değiştirildi ve kapsam ile içerikte önemli değişiklikler yapıldı. İnfaz kapsamında değişiklik yapılırken uyuşturucu ile mükerrer suçların bir kısmının da kapsama alınacağına yer verildi.

Mahkumlara Af İçin Flaş Gelişme: Kapsam Değişti

İnfaz düzenlemesine korona ayarı.

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesinde yeni değişiklik yapıldı. Düzenlemeye geçici bir madde konulduğu ve açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkumun belli bir süre ile cezalarına evde devam edecekleri bildirildi. 

İnfaz düzenlemesine eklenen geçici madde ile şimdi açık cezaevlerinde kalmakta olan 70 bin mahkuma geçici izin verilecek. Bu mahkumların belirlenen süreyle cezalarını evlerinde çekmesi sağlanacak. Corona pandemisi geçene kadar bu vatandaşlar evlerinde cezalarını çekecek ve kalan sürede vatandaşlar yeniden cezaevine girecek. 

TARİH AÇIKLANDI

Yapılan son dakika açıklamasında iznin 30 Mayıs 2020 tarihine kadar süreceğine yer verildi. 2 ay verilecek izin sonrası korona salgını geçmemişse ev hapsi 2 ay daha uzayacak. 

HEM EV İZNİ HEM İNFAZ İNDİRİMİ

Yapılan açıklamada infaz indirimi ile suçlardaki ceza oranının düşeceği , düzenleme ile ev hapsi devam ederken ceza süreleri dolanların tahliye edileceği bildirildi. 

Ceza süreleri dolmayanlar ise ev hapsinin ardından tekrar cezaevine dönecek ve kalan cezasını yattıktan sonra tahliye olacak. 

Yasal düzenleme ile 75 yaş üstü mahkumların cezalarının evde çekmeleri , hamile ve hasta olan mahkumlara da ev hapsi geleceği bildirilirken , bu eklemelerle tahliye olacak mahkum sayısının 100 bini bulacağına yer verildi. 

İnfaz indiriminde ilk aşamada 30-40 bin hükümlü serbest kalacak. Daha sonra kademeli tahliyeler başlayacak ve 130 bin kişiye kadar mahkum tahliye edilecek. 

KAPSAM DEĞİŞİYOR

Hükümetin muhalefete seçenekli olarak götürdüğü infaz düzenlemesi yeniden revize edildi. Cinsel istismar suçlarının kısmen de olsa af kapsamına girmesi önerisine, kamuoyundan tepki çekince geri çekildi. AK Parti içerisinde de buna itiraz edenler oldu. Bunun dışında ilk metinde kapsam dışı sayılan suçlardan bazıları infaz indirimine alınarak af genişletildi.

Aşağıdaki suçlar kapsam dışı olacak:

terör suçları,

cinsel istismar suçları,

kasten adam öldürme suçları

uyuşturucu suçlarının bir kısmı

KULLANICILAR KAPSAMDA

Uyuşturucu kullanıcıları indirim kapsama alındı. Mükerrer işlenen suçlar da indirim kapsamına giriyor.

Peki sizce bu kapsam uygun mu? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Düzenleme son şeklini aldı. Son şeklini almasının ardından Meclise sunulacak ve kısa süre içinde yasalaşacak. 

AF HABERLERİ İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN