Lütfü Türkkan: Konu Brunson Olunca Yargıya Karışamayız Diyorlar

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Danıştay'ın Öğrenci Andı konusunda verdiği hukuki karara tepki gösteren AK Partili isimleri eleştirdi.

Lütfü Türkkan: Konu Brunson Olunca Yargıya Karışamayız Diyorlar

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Öğrenci Andı ile ilgili Danıştay tarafından verilen karara tepki gösteren AK Parti'li yöneticilere "Konu Brunson olunca; ‘yargı kararıdır müdahale edemeyiz’ diyenler, konu Andımız olunca; yargıya demediklerini bırakmıyor. Bir kez daha söylüyorum; ne millisiniz, ne de yerli." dedi.

Danıştay tarafından dün verilen karar gündemde büyük yer tutmuş, eski ve yeni Adalet Bakanlarından Öğrenci Andı'nın kaldırılmasına yönelik yönetmeliğin durdurulmasına tepki gelmişti. Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, "Türkiye, hukuk devletidir. ‘İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Yargı yetkisi, idarî eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olup, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamaz. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez. Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir." şeklinde bir açıklama yapmış, Bozdağ'ın açıklamasının ardından Adalet Bakanı Gül de karara ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.

Muhalefet partilerinden ise Andımız uygulamasının geri gelmesinden rahatsızlık duyulmaması gerektiğine yönelik açıklamalar geliyor.
 

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA