Lütfü Türkkan : Çalışanların Yarısının Asgari Ücretli Olduğu Bir Ülkede Refahtan Basedebilir Misiniz?

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM'de bütçe görüşmeleri sırasında partisi adına söz aldı. Burada ekonomideki son duruma ve asgari ücretli çalışanların durumlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkkan, asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarının başladığını hatırlattı.

Lütfü Türkkan : Çalışanların Yarısının Asgari Ücretli Olduğu Bir Ülkede Refahtan Basedebilir Misiniz?

İYİ PARTİLİ LÜTFÜ TÜRKKAN'DAN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki asgari ücretli çalışanın anlattıklarını hatırlatan Türkkan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantı biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde, 2019 yılı asgari ücretini belirlemek için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya bu yıl ilk kez özel güvenlik görevlisi olarak çalışan bir kadın işçi de katıldı. Milyonlarca asgari ücretliyitemsilen Komisyonda yer alan o 2 çocuk annesi kız kardeşimiz yaşadığı geçim sıkıntısını anlattı bu Komisyonda. Neler dedi biliyor musunuz? "On beş gün önce yakmaya başladım doğal gazı. Bu, on beş günlük bir fatura; 150 lira gelmiş. 850 lira zaten kira ödedim, bin lira yaptı. Şimdi, kredi taksitim var 650 lira, bunu ödeyeceğim; 1.650 lira yapıyor. Ben yol ve yemek ücreti alıyorum ama iş yerinde yemek yiyorum, çalışma saatinin içerisinde yemek yemek zorundayım, para zaten oraya gidiyor. Yol parası da zaten yola gidiyor. 1.603 liradan bana kala kala elimde 3 lira kalıyor." Bakın, bir daha söylüyorum: "1.603 lira olan asgari ücretten ayda elimde 3 lira kalıyor." diyor bu kız kardeşimiz. İşte insanımızı getirdiğiniz nokta bu. Yani bırakın bütçeyi vesaireyi ya; milletin çaresi, çare beklediği konu 3 lira. Size çok garip gelebilir, 3 lira ne ki? Yani 500 milyon dolarlık uçağa binen bir Cumhurbaşkanının bulunduğu bir ülkede 3 lira mesele mi olur? Ama Türkiye'de, yüzde 43'ü asgari ücretle çalışan işçilerin bulunduğu bir ülkede 3 lira bu kadar önemli bir para.İnsan onuruna yaraşır yaşama seviyesini sağlayacak bir ücret karşılığında çalışılması gereği Anayasa'da düzenlenmiş olmasına rağmen, milyonlarca çalışan, ailesiyle birlikte ne yazık ki düşük ve yetersiz gelirle fukaralığa terk ediliyor." dedi.

"ÇALIŞANLARININ NREDEYSE YARISININ ASGARİ ÜCRETLİ OLDUĞU ÜLKEDE REFAHTAN, ZENGİNLİKTEN, GELİŞMİŞLİKTEN BAHSEDEMEZSİNİZ"

AB ülkelerindeki ve Türkiye'deki asgari ücretli çalışanların durumlarını gösteren bir tablo gösteren Türkkan, "Bir tablo göstermek istiyorum size şimdi. Bu tablo Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de asgari ücretle çalışanların toplam çalışanlara oranını gösteriyor. Bu kapsamda son veri 2014 tarihli. Tabloda şu en üstteki turuncu renk var ya, bu turuncu renkte biz varız, liderliği kimseye vermiyoruz. Bakın, çok ciddi, açık ara öndeyiz yani. Yüzde 43'le Türkiye 1'inci sırada yani Türkiye'de çalışan ücretlilerin yüzde 43'ü asgari ücretle çalışıyor. 2'nci sırada kim yer alıyor? Slovenya. Aradaki fark çok büyük, Slovenya yüzde 19. 1'inci ile 2'nci arasındaki farka bakın, bu bile bizdeki durumun ne kadar vahim hâlde olduğunu gösteriyor. İspanya'da bu oran yüzde 1, Belçika'da 0,4. En düşük, asgari ücretlinin Avrupa'daki dağılımı bu.Çalışanların neredeyse yarısının asgari ücretle çalıştığı bir ülkede siz ne refahtan bahsedebilirsiniz ne zenginlikten ne de gelişmişlikten; gerçeklerle yüz yüze kalmak lazım." dedi.

"MİLLET BU HESABI HALA BIRAKMADI"

2002 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyaset arenasına çıktığı sırada çay-simit hesabı yaptığını söyleyen İYİ Partili Türkkan, "2002'de siyaset arenasına çıkarken yaptığınız bir hesap vardı, çay-simit hesabı, hatırlıyor musunuz? Sayın Cumhurbaşkanı çok kullanırdı onu, hatırlarım ben "Çay-simit hesabı; bu kadar çay içecek, bu kadar simit yiyecek, bu aile 4 kişilik." vesaire diye ama siz bu hesapları çoktan bıraktınız artık sizin hesap kalemlerinizde çay-simit yok, sizde ejder meyveli smoothie var, tanesi 500 milyon dolar olan uçak var. Hesaplar değişti ama milletin hesabı aynı, millet hâlâ çay-simit hesabı yapmaya çalışıyor, siz bıraktınız ama millet bu hesabı hâlâ bırakamadı maalesef." dedi.