Lütfü Türkkan : 4 Milyon Suriyeliyi Alıyorsunuz, Uygur Türklerini Havalimanında Bekletiyorsunuz

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, uzun süredir havalimanında tutulan ve vatandaşlık verilmeyen Uygur Türklerine ilişkin hükümete çağrıda bulundu.

Lütfü Türkkan : 4 Milyon Suriyeliyi Alıyorsunuz, Uygur Türklerini Havalimanında Bekletiyorsunuz

Doğu Türkistan'daki Çin zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan uygur Türklerine yönelik ayrımcılık iddiaları son zamanlarda sık sık gündeme geliyor. Suriyeli, Iraklı ve Afgan mültecilerin gümrük kapılarından kolaylıkla geçtiği Türkiye'de Doğu Türkistan'lıların ayrıma tabi tutulmasına yönelik iddialar vatandaşın tepkisini çekerken, İYİ Partili Türkkan, konuyu TBMM'de gündeme getirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda Ahıskalı Türklerin Stalin döneminde katledilmesinin yıldönümünü hatırlatan Türkkan, "Stalin'in amacı Kafkasya'yı Türk ve Müslümanlardan temizlemekti. İşte, bu amaç doğrultusunda bölgede yaşayan 86 bin Türk ve Müslüman nüfusun 40 bini Kazakistan'a, 30 bini Özbekistan'a, 16 bini de Kırgızistan'a göç ettiler. Bunların bir kısmı o dönemde Sibirya'ya gittiler. Sibirya'da olanların önemli bir kısmına daha sonra ulaşmak mümkün olmadı. Söz konusu karar, yetmiş yıl evvel, önce 14 Kasım 1944'te Ahıska bölgesinin 5 ilinden Türklerin sürgüne gösterilmesiyle uygulamaya konuldu. Ahıska Türklerinin nakli haftalarca sürdü ve yaklaşık 17 bin Ahıska Türkü yollarda hayatını kaybetti. Ben buradan hayatını kaybeden Ahıska Türklerini şükran ve minnetle anıyorum, Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum." ifadeleriyle sözlerine başlarken, Uygur Türklerinin de geçmişteki zulümlere benzer zulümlerle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Türkkan, "11 Uygur Türkü bir aydır havalimanında insanca yaşamaktan uzak bir yaşam sürdürmektedir. Buradan sesleniyorum: Arkadaş, "Türk" kelimesinden bu kadar nefret etmeyin, Türklerden nefret etmeyin. 11 Uygur Türkü bu Türkiye'ye bu kadar fazla mı geliyor? 4 milyon Suriyeliyi misafir ediyorsunuz da 11 Uygur Türküne niye çok görüyorsunuz bu vatanı? Bu konuda lütfen hükûmeti daha duyarlı olmaya davet ediyorum." dedi.