Lise-Ön Lisans-Lisans Mezunlarının Yeni Askerlik Süresi ve Şekli

Son dakika haberi: Yeni askerlik sisteminde lise , ön lisans ve lisans mezunlarının nasıl askerlik yapacağı, askerlik süresi ve diğer detaylar belli oluyor. İşte son bilgiler.

Lise-Ön Lisans-Lisans Mezunlarının Yeni Askerlik Süresi ve Şekli

Yeni askerlik sisteminde 20 yaş sonrası herkes bedelli askerlik yapabilecek.

Sabah 'tan Zübeyde Yalçın, bugün kaleme aldığı yazısında, bedelli askerliğin sürekli hale geleceğini belirtti ve yeni sistemde zorunlu askerlik süresinin 1 ay olacağını aktardı. Lise mezunları için ise toplam askerlik süresi 9 ile 12 ay arasında olacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi çalışmalarını tamamladı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, zorunlu eğitim süresini uzun buldu ve bu sürenin kısaltılması talimatını verdi. 

Talimat sonrası 1 ay zorunlu askerlik olacak ve bu süre sonrası vatandaşlar bedelli askerlik yapabilecek. Ayrıca üniversite mezunları da yedek astsubaylık yapabilecek!

Şuanki askerlik sisteminde , talep arttığında bedelli yasası çıkıyordu. Ancak yeni sistem sürekli bedelli askerliği getirecek ve artık bedelli yasası beklenmeyecek. Bedelli askerlik, askeriyenin bir parçası olacak ve isteyen herkes bedelliden faydalanacak.

ZORUNLU EĞİTİM SÜRESİ 1 AY

Yeni askerlik sisteminde zorunlu eğitim 1 ay olacak ve 20 yaşını geçen her vatandaş, bedelli askerlik yapabilecek.

Herkes 1 aylık süreyi kışlada zorunlu olarak geçirecek ve temel askerlik eğitimlerinin hepsini alacak. Bu süre içinde vatandaşlar tüm askerlik kurallarını öğrenecek ve 1 ayın tamamlanmasının ardından bedelliden faydalanabilecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ

Bedelli askerlik için den ücretin nasıl belirleneceği henüz belli değil. Bedelli için hazırlanan yasaya bir rakam konacak ve 1 aylık eğitimin ardından isteyen adaylar bedelli askerlik yapabilecek. 

ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA YEDEK SUBAY

Her dönem yedek subay ihtiyacı belirlenecek ve üniversite mezunları, ihtiyaca göre yedek subaylık yapacak. Bunun yanı sıra ihtiyaçtan fazla kalan üniversite mezunları yedek astsubay olarak askerliğini yapacak. Yedek subay ve astsubaylara maaş ödenecek. 

İKİ YILLIK MEZUNLAR

İki yıllık üniversite mezunlarının da yedek astsubay uygulamasından faydalanması üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yedek astsubaylığın yanısıra 6 aylık kısa dönem askerlik seçeneği de olacak.

LİSE MEZUNLARI

Lise mezunları için 9 ya da 12 ay askerlik süresi üzerinde tartışmalar devam ediyor. Mesleği olanlar veya meslek lisesi mezunlarına asgari ücret karşılığında askerde mesleklerini sürdürecek ve askerlik süresi boyunca bu adaylar asgari ücret alacak.

Öte yandan bu kişilerin sigortaları da yapılacak.

Peki sizce bu sistem gelmeli midir? Düşünceleriniz iaşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ BELLİ OLDUĞUNDA BİLDİRİM ALARAK HABERDAR OLMAK İÇİN;

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN