Lise öğrencilerine büyük şok! Sadece bu kişiler açık liseye geçebilecek!

Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim öğretim dönemiyle ilgili önemli kararlar verdi. Artık açık liseye geçiş kolay olmayacak! Tüm detaylar haberimizde.

Lise öğrencilerine büyük şok! Sadece bu kişiler açık liseye geçebilecek!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kararlar öğrencileri pek memnun etmeyecek! Açık lise geçişlerinde bu şart aranacak! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ARTIK AÇIK LİSEYE BU KİŞİLER GEÇEBİLECEK

Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim öğretim dönemiyle ilgili önemli kararlarını paylaşmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete açık lise geçişleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Mete açıklamasında şu sözlere yer verdi; 'Örgün ortaöğretim için okuma hakkı kaybeden öğrenciler dışında örgün öğretim kurumlarından açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapılamayacağı hükme bağlandı. Özellikle salgın sürecinde açık lise geçişleri hızlandı ve açık liseler amaçlarından saptırılıp örgün öğretime alternatif olarak görülmeye başlandı. Açık liseler çeşitli ve zorunlu sebeplerle örgün öğretim dışında kalan veya örgün öğretim hakkını kaybedenlerin uzaktan devam ettiği okullardır. Bu okulların akran öğrenmesi, öğrenci ve öğretmen etkileşimi gibi fonksiyonları yerine getirmesi beklenemez. Açık öğretim geçişleri belirli şartlara bağlandı ve öğrencilerimizin örgün eğitimden ayrılması sonucunda çok yönlü gelişimlerin önündeki engellerin gelecekte yaşamaları muhtemel olan mağduriyetlerin ve eğitim kayıplarının önüne geçmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda küresel anlamda yaşanan pandemi süreci ve ülkemizde meydana gelen 6 Şubat deprem felaketi sebebiyle zorlu şartları fırsat bilip farklı amaçlarla öğrencilerimizin akademik anlamda daha iyi yetiştirildiği iddiasıyla izinsiz özel öğretim çalışmaları yürütmeye devam eden, kayıt dışı gelir sağlayıp haksız kazanç elde eden, velilerimize ekonomik olarak külfet olan yapıların faaliyetlerine engel olmayı amaçlıyoruz. 

açık lise geçişleri artık kolay olmayacak

Açık öğretime geçen öğrencileri ve velileri yönlendirip bir üst öğrenime hazırladıklarını iddia eden ancak öğretim kurumlarının standartlarına uygun çalışmayan ve güvenlik problemleri olan ortamlarda pedagojik ilkeden uzak çalışmalar yapan kişilere karşı yeni tedbirler aldık ve almaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak yeni önlemler almamız ve okulları eğitim merkezi olarak konumlandırmamız gerekliydi. Açık öğretim geçişleri ile ilgili düzenlemeleri sayılan gerekçelerle ortaya koyduk. Mazerete dayalı istisna dışında açık öğretim geçişleri sınırlandırıldı. Sınırlandırma ile milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitimi süren, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklular ve hükümlüler, ilgili kanun kapsamında özel durumu olan öğrenciler ve ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler, açık öğretim nakil ve geçişi yapabilecek. Sınıf tekrarına kalanlar, ikamet değişikliği yapanlar, temel eğitim kurumlarından mezun olan herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı bulunmayanlar, yurt dışında bulunması sebebiyle mazereti olanlar ve uzun süre hafızlık eğitimi alanlar, milli sporcular dışında bireysel ya da takım sporlarında en az üç sene lisanslı olarak yarışmaya katılanlar, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ve sporcu eğitim merkezi kaydı olanlar, zorlu şartlar sebebiyle deprem bölgesinde il ve ilçelerde geçici barınma merkezlerinde ikamet edenler durumlarını belgelendirmeleri şartıyla nakil komisyonlarına başvuru yapabilecekler. Açık lise geçişleri için gerekli şartların belgelendirilmesiyle birlikte 15 Eylül 16 Ekim tarihleri arasında il ya da ilçe öğrenci yerleştirme nakil komisyonlarına başvuru yapılabilecek.'