Limon Sosu Hayranlarına Kötü Haber: Yasak Geliyor, Raf Ömrü Sonuna Kadar Sınırlı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzının yasaklanmasıyla ilgili yeni yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından üretimine izin verilmeyeceğini belirtti. İşte detaylar:

Limon Sosu Hayranlarına Kötü Haber: Yasak Geliyor, Raf Ömrü Sonuna Kadar Sınırlı!

Nar Aroması Örneği ve İhracata Olumlu Etkiler

Kaplan, geçtiğimiz yıl nar aroması içeren ürünlerde benzer bir uygulama yaptıklarını hatırlatarak, "Nar da limon da Türkiye için önemli bitkisel üretim ürünleri. Bu düzenlemelerle amacımız, özellikle tüketicilerin yanlış yönlendirilmesini önleyerek ülkemizde katma değerli ürün üretimini desteklemek. Bu da ihracatımıza olumlu yansıyacak" dedi.

Limon Sosu Ürünlerindeki Gerçekler

Yapılan araştırmalara göre, piyasadaki limon soslarının büyük çoğunluğunda gerçek limonun ya hiç bulunmadığını ya da çok az kullanıldığını belirten Kaplan, "Şu an maalesef piyasadaki ürünlerin büyük çoğunluğunda limon yok. Türkiye'nin limon üretimi geçen yıla göre yüzde 75 arttı. Bu kadar üretimin olduğu bir yerde, limon suyu yerine limon suyu izlenimi veren sosların piyasaya arz edilmesi, tabii ki manidardır" diye konuştu.

Yeni Yönetmeliğin Etkisi ve Denetimler

Kaplan, yeni yönetmeliğin yayımlanmasının ardından bu tür ürünlerin üretilemeyeceğini belirterek, "Yasaklamadan önce üretilen ürünleri bir süre daha görebiliriz, ancak yıl sonunda raflardan ve masalardan kalkacaklar. Üretim noktalarında ve tüketim yerlerinde sıkı denetimler yapacağız" dedi. Yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte ürünlerin üretilmemesi halinde yasal işlemlerin uygulanacağını sözlerine ekledi.

Sonuç: Sağlıklı Tüketim ve Halk Sağlığı Önceliğimiz

Kaplan, söz konusu kararın temel önceliğinin halk sağlığı olduğunu belirterek, "Bu kararla tüketicimiz daha sağlıklı gıdaya ulaşmış olacak. Tüketicinin yanıltılmasını önleyerek aynı zamanda katma değerli ürün üretimine de katkı sağlamış olacağız. Halkımızın sağlığını korumak için aldığımız bir karar" ifadelerini kullandı.