Kurbanlık Satışları Başladı İşte 2022 Kurbanlık Fiyatları

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla beraber kurbanlık satışları başladı. Başlayan kurbanlık satışlarıyla beraber fiyatlarda belli oldu.

Kurbanlık Satışları Başladı İşte 2022 Kurbanlık Fiyatları

Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık hayvanların satışları başladı. 2022 kurbanlık fiyatlarında da rakamlar belli oldu. Buna göre bu yıl canlı büyükbaş kurbanlık fiyatları kilogram başına ortalama 75 lira olurken küçükbaş kurbanlıklarda bu fiyat 80 liradan başlıyor. Kurbanlıklarda fiyatlar kilograma ve illere göre değişkenlik gösterebiliyor.

İki Yıldır Satışlar Düştü

Yıllık ortalama 850 bin büyükbaş, 2.5 milyonda küçükbaş kurbanlık satışı yapılırken pandemiden dolayı kurbanlık hayvan satışlarında son iki yıldır yüzde 10-20 civarında bir düşüş yaşandı. Fiyatların artmasından dolayı da satışların bu sene düşmesi bekleniyor.

Kurbanlık Fiyatları 2 Kat Arttı

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre iki kat arttığını belirtti.

Yücesan, "Bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatları besi yerinde 2.500 TL'den başlıyor. Ancak bu fiyat perakende de yani pazar yerinde 3.000 TL'yi görür. Kesimlik büyükbaş ise ortalama 30 bin TL'den başlayacak. Yani vatandaş hisse başına ortalama 4.500 ila 5.500 TL arasında ödeme yapacak" dedi.

Çadır İçin 10 Bin TL

Kurbanlık satışları için nakliye ve büyükşehirlerin çadır kiralarında da artış yaşandığını belirten Yücesan, "Geçen yıl Kars'tan İstanbul'a 8 bin liraya taşıyan kamyon bu yıl 20-25 bin TL istiyor. Büyükşehirlerde çadır kiraları çok arttı. Geçen yıl 5 bin TL'ye kiralanan çadır için bu yıl 10 bin TL'nin üzerinde fiyat istiyorlar" açıklamalarında bulundu.

Bu durumun satış fiyatlarına yansıyacağını belirten Yücesan, "Örneğin Van'da 2.500 TL'den satılan küçükbaş hayvan İstanbul'da ortalama 3.000-3.500 liradan başlar. Satışlarda minimum yüzde 20 düşüş bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bayram İkramiyesi Artarsa Satışlarda Artar

TÜRKİYE Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, ikramiyelerin artması durumunda satışların artmasını beklediklerini söyleyerek, "Besicilerimizin gözü kulağı bayram ikramiyelerinde. Çünkü bu ikramiyeler ilk verildiğinde satışları inanılmaz canlandı. O dönem verilen 1.000 TL ile bir kurbanlık alınabiliyordu. Ancak son dönemde ikramiyeler geride kaldı. Eğer ikramiye ücretleri 2.500 TL'ye çıkarsa hem vatandaşlarımız daha rahat kurbanlık alır hem de besicimiz bayram eder. Emekçimiz devletten müjde bekliyor" diye konuştu.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /