Kız Kulesinin Yıkıldığı İddialarına Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Açıklama Geldi

İstanbul Üsküdar'ın simgesi olan Kız Kulesinin yıkıldığı iddiaları sonrasında Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Açıklama Geldi.. İşte o açıklama

Kız Kulesinin Yıkıldığı İddialarına Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Açıklama Geldi

Kız Kulesinin Yıkıldığı İddialarına Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Açıklama Geldi 

İstanbul Üsküdar'ın simgesi olan Kız Kulesi'nin yıkıldığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Sosyal medyaya düşen habere göre Kız Kulesi restorasyonu sırasında kulenin arkasından geçen yol vapurunun göründüğü ve kulenin tamamen yıkıldığı öne sürüldü. Sosyal medyada iddialar kısa süre içinde yayılınca Kız Kulesinin Yıkıldığı İddialarına Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Açıklama Geldi.

Kız Kulesi Müze Olarak Hizmet Verecek

Yapılan açıklamaya göre Kız Kulesinde 1940 yıllarında çıkan yangının sonrasında yapılmış olan beton bir kısmın artık işlevini yitirdiği, bilir kişiler tarafından hazırlanan rapora göre depreme dayanaklı olmadığının belirlendiği ve bu kapsamda danışman hocaların kontrolünde evrensel koruma ilkelerine bağlı kalınarak Kız Kulesinin külah kısmının özgün malzemesine uygun olarak çalışmaların devam ettiği aktarıldı. Ayrıca 2023 yılında Cumhuriyetin 100. yılında Kız Kulesinin tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet vereceği açıklandı.

Açıklama şu şekilde ;

"1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır. 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir."