Kiracılar ve Ev Sahiplerini İlgilendiren Haber Korkutan Senaryo

Kira fiyatları ile ilgili son dakika haberi. Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren bir haber var sırada. Ev sahibi ne kadar zam yapabilir, son dönemlerde karşılaştığımız ‘tahliye taahhüdü’nü imzaladınız mı, ev sahibi çocuğum gelecek diye sizi evden çıkarabilir mi?

Kiracılar ve Ev Sahiplerini İlgilendiren Haber Korkutan Senaryo

Son dönemlerde artan enflasyon oranlarının ciddi manada etkilediği en önemli kesimi kiracılar oluyor. Zaten marketteki tüm ürünlerin gereğinden fazla pahalı olması ile alışverişte zorlanan kiracılar birde kira fiyatlarıyla adeta işin içinde kalmış durumda. Eski kiracılar evden çıkmak istemezken bazı ev sahipleri evini daha yüksek kiraya vermek için kiracılara baskı kuruyor. Yeni ev almakta zorlanan vatandaşlar ise ev kiralarına baktığı zaman maaşlarının bile üzerinde fiyatlarla karşılaşabiliyorlar. Bunlarla beraber birde karşımıza tahliye taahhüdü diye bir evrak çıktı.

Mayıs Ayı İtibariyle Yüzde 35 Zam

Ev sahibi kiraya yıllık zam yapabiliyor. Bu yaptığı zamları da belli bir çerçevede yapmak zorunda. Kira sözleşmelerinde geçerli artış oranı TÜFE 12 aylık ortalaması oluyor. Kira zammında kiracı TÜFE sınırıyla korunmaya çalışıyor. Ancak bu bile kiracıyı korumakta oldukça yetersiz kalıyor. Çünkü son gelen verilerle beraber ev sahibinin kontratı dolan kiracıya nereyse yüzde 35 oranında zam yapma yetkisi oluyor. Yani 2000 lira kira ödeyen birinin bu ay kontratı biterse ev sahibi tarafından kira fiyatı 2.700 lira civarına kadar çıkarılabilecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni açılan davalarda kira tespit ve kiracı tahliye davalarındaki hızlı artışın dikkat çektiğini ifade ediyor. Kiraz, zam oranı artışında kiracı hakları ve davalara ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“Kira sözleşmelerinde sözleşme başlangıcından itibaren beşinci yıl bitimine kadar geçerli olan artış oranı TÜFE 12 aylık değişim oranıdır. Yani sözleşmede bunun üstünde bir oran yazıyorsa da geçersizdir. Kiracı sözleşme yenileme dönemine geldiğinde bu oranı uyguladığında sorumluluğunu yerine getirmiş olacaktır. Mal sahibi artık ondan ara zam veya TÜFE 12 aylık değişim oranı üzerinde bir talepte bulunamaz.

Tahliye Taahhüdü Nedir

Son dönemlerde ev sahipleri kiracılarla kontrat yaparken ekstra bir kağıt daha imzalatıyor. Buda tahliye taahhüdü. Ucu açık bir çek gibi olan bu kağıt adeta ev sahiplerinin avantajına bir durum. Kanun diyor ki, bu taahhüt var ise, kiracı buna onay verirse boşaltması lazım aksi takdirde icra yoluyla boşaltırsın” dedi. Yani bu sözleşmeyi imzalarsanız ev sahibi sizi evden dilediği zaman çıkarabilir.

Tazminat Göze Alındı

Ev sahiplerinin son dönemlerde başvurduğu yöntemlerden biri de çocuğum gelecek evi boşalt bahanesi. Kiracı tahliye davaları olduğunu anlatan Ali Güvenç Kiraz, artış oranının oldukça ciddi olduğunu söyledi. Ev sahiplerinin bir kısmı ise kiracılarını ‘kendim oturacağım vb’ ifadelerle evinden çıkarma yoluna gidiyor ancak başkasına kiraladığı görülebiliyor. Konuyla ilgili Kiraz, “Kiracısını ben veya ailemden birisi oturacak diye tahliye eden kişinin 3 yıl süre ile evi kiraya verememesi gerekir, verdiği tespit edilirse son kira bedelinin bir yıllık karşılığını tazminat olarak eski kiracısına ödemekle yükümlüdür. Ancak son dönemde mal sahipleri 2-3 kat artan kira bedelleri nedeniyle eski kiracılarını bu şekilde çıkarıp bu 12 aylık tazminatı bile göze almaktadır” dedi.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /