Kazakistan'da Yangın Büyüyor

Kazakistan’da hafta sonunda akaryakıta getirilen zam sonrası başlayan gösteriler ve protestolar durmak bilmiyor. Ölü sayısı artarken Rusya, Ermenistan ile beraber bölgeye asker gönderiyor.

Kazakistan'da Yangın Büyüyor

Son akaryakıt zammından sonra Kazakistan’da halk sokağa döküldü. Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev’in yardım çağrısı karşısında Rusya ve Ermenistan bölgeye barış gücü gönderiyor.

Halk Sokaklara Döküldü

Hafta sonunda LPG de uygulanan tavan fiyatının kaldırılması sonucu halk sokaklara dökülüp gösterilere başladı. Bununla beraber çok sayıda ürüne zam geldi. Gösteriler şiddet ve kaosa dönmeye başladı. Birçok hükümet binası ateşe verilmeye başladı. Gerilim gitgide artarken Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev bağlı bulunduğu Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ)’nden yardım istedi.

Rus Askerler Gelmeye Başladı

Cumhurbaşkanının yardım çağrısından sonra Rusya bölgeye asker göndermeye başladı. Örgüte bağlı diğer ülkelerinde asker göndermeye hazırlandığı bildirildi. Gelen askerlerin belli bir süre için geldiği belirtildi. Öte yandan Ermenistan Başbakanı Paşinyan yaptığı açıklamada bölgeye asker göndermek için hazırlandıklarını belirtti. İngiltere haber ajansı Routers son dakika olarak geçtiği haberinde çok sayıda asker taşıyan zırhlı arasın Almatı’ya girdiğini ve burada göstericilerle çatışma yaşandığını bildirdi.

Ohal İlan Edilmişti

Cumhurbaşkanı Tokayev gösterilerin başlamasından sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etmişti. Bunun üzerine ilk başta başken Nur Sultan, Almatı ve Mangistau’ da ilan edilen Ohal daha sonra ülkenin tamamında uygulanmaya koyuldu.

8 Güvenlik Gücü Hayatını Kaybetti

Ülkede Salı ve Çarşamba günkü protestolarda toplamda 8 Güvenlik gücü hayatını kaybetmişti. Çok sayıda yaralının olduğu belirtildi. Kazakistan Sağlık Bakanlığı Almata’da yaşanan olaylarda şu ana kadar 400 kişinin hastaneye kaldırıldığını belirtti. Yaralı ve ölü sayısının artması endişelendiriyor.

Nazarbayev Sessiz Kaldı

Uzun yıllar ülke yönetimini yapan Nursultan Nazabayev olaylar karşısında hiçbir açılamada bulunmadı. Olayların çıktığı günden beri sessizliğini koruyan Nazarbayev 2019 da Tokayev’i ülke yönetimi için seçmiş ve Tokayev başa geçmişti. Haklın, Nazarbayev’in seçtiği Tokayev’e de protestosu olduğu belirtiliyor. Birçok bölgede Nazarbayev aleyhine protestolar yapılırken heykelleri yıkıldı.