Joe Biden'in Ekibinden Türkiye Açıklaması Geldi: Yaptırımlar, S400, Doğu Akdeniz, Libya...

ABD Başkanlık seçim sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı ve başkanlık seçimi için sınır olan 270'i geçip 290 delegeye ulaşan Joe Biden Amerika'nın 46. Başkanı seçildi. Seçim belirsizliğinin sona ermesinin ardından Joe Biden'in ekibinden Türkiye hakkında ilk açıklama geldi. 

Joe Biden'in Ekibinden Türkiye Açıklaması Geldi: Yaptırımlar, S400, Doğu Akdeniz, Libya...

Joe Biden'in ekibinden Türkiye konusunda ilk açıklama.

ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden'ın diplomasi danışmanı Michael Carpenter'ten Türkiye konusunda bir son dakika açıklaması geldi. Carpenter yaptığı açıklamada, "Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak ya da yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında olmadıklarını" dile getirdi. 

Biden'in Amerikan Başkanlığı sürecinde Avrupa Birliği ile ABD ilişkilerinin nasıl olacağı konusunda düzenlenen  video konferansta konuşan Carpenter, dikkat çeken ifadeler kullandı. Söz konusu programa Michael Carpenter'in yanı sıra AB'nin ABD Büyükelçisi Stavros Lambrinidis, ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve Fransa'nın eski AB işleri bakanı Nathalie Loiseau da katılım gösterdi. 

S-400, DOĞU AKDENİZ VE LİBYA İLE DAĞLIK KARABAĞ

Amerika ve Avrupa Birliği'nin Türkiye ile olan ilişkisini değerlendiren Carpenter, Türkiye'nin S-400 alımı, Doğu Akdeniz, Libya ve Dağlık Karabağ bölgelerindeki politikaları için 'Sorumsuzca' kelimesini kullandı ve bir müttefike yaraşır olmadığını ifade etti.

ABD İLE TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ACİL KONULAR VAR

Türkiye ile Amerika arasında çözülmesi gereken acil konular olduğunu söyleyen Carpenter, "S-400 meselesinde olduğu gibi çıkış yolları bulunmalı. Türkiye eylemlerini değiştirirse masaya pozitif örnekler konulabilir ancak şu an izlediği politikaya devam ederse bunun Erdoğan hükümetine yönelik potansiyel negatif sonuçları olacaktır." ifadelerini kullandı. 

MACRON'A TÜRKİYE TEPKİSİ: GÜMRÜK BİRLİĞİNDEN ÇIKARMA DOĞRU DEĞİL

ABD ile AB'nin Türkiye konusunda koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Carpenter, Macron'un Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden çıkarılması teklifini doğru bulmadığını söyledi ve "Türkiye ile ilişkilerde tek taraflı hareket etmek doğru değil. Sorunlara balyoz ile yaklaşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ama bu, Türkiye'ye karşı AB'nin elinde önemli kozlar olduğunu ortaya koysa da bu kozlar dikkatli şekilde kullanılmalı." ifadelerini kullandı. 

TL'NİN DEĞER KAYBI: TÜRKİYE'YE EKONOMİK YAPTIRIMLAR DOĞRU DEĞİL

TL'nin son dönemlerde özellikle gelişmekte olan ülkelerin paraları karşısında değer kaybettiğini söyleyen Carpenter, Türkiye'nin açık pazar ve açık ticaret koşullarına mecbur olmasının ABD ve AB için önemli bir "başlangıç noktası" olduğunu söyledi. Fakat, ekonomik yaptırımlarla Türkiye'yi sıkıştırmanın doğru bir yöntem olmadığını ifade eden ABD'li bürokrat, NATO üyelerinin "ortak cephe"' oluşturması gerektiğini savundu.

BERAT ALBAYRAK'IN İSTİFASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevinden istifasını da değinen Carpenter, "Türk Lirası bu yıl en çok değer kaybeden para birimi oldu. Albayrak'ın istifası gösterdi ki sorunlar üst üste biriktiğinde Türk hükümeti, politikalarını yeniden değerlendirebiliyor" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA