İYİ Partili Akkal: "Diyanetin bütçesi, TÜBİTAK’ı tam 3’e katlıyor"

İYİ Partili Tamer Akkal, 2019 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'a ayrılan bütçe miktarını eleştirdi.

İYİ Partili Akkal: "Diyanetin bütçesi, TÜBİTAK’ı tam 3’e katlıyor"

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri devam ederken İYİ Partili Tamer Akkal 'dan flaş çıkış geldi.

Genel Kurul 'da söz alan Akkal, 2019 yılı bütçe taslağı üzerinde görüşlerini belirtti ve Diyanet 'e TÜBİTAK 'a ayrılan bütçenin 3 katı kadar bütçenin ayrılmasına dikatleri çekti.

1960'LARDA KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR

1960 'ı yıllardan örnek veren Akkal, "Türkiye’nin yaşadığı ekonomik zorlukların temelinde ne var? Bakınız, 1960’lı yıllarda Türkiye’nin kişi başına millî geliri 380 dolar civarındaydı. Güney Kore’nin ise aynı yıllarda kişi başına düşen millî geliri 80 dolardı. Şu anda Türkiye’de kişi başına düşen millî gelir 10 bin dolar civarındayken Güney Kore’nin ise tam 30 bin doların üzerinde."

PEKİ BU NASIL OLDU?

Bu değişimin nedenlerini sıralayan Akkal, ihraç edilen ürünlere değindi ve şu ifadeleri kullandı:

"Peki, nasıl oldu, nasıl oldu da elli yılda bu kadar büyük bir değişim yaşandı, biz nerede yanlış yaptık, onlar nerede doğru yaptı? Türk milletinin refah ve zenginliğe kavuşması noktasındaki en hayati soru işte budur. Bu sorunun cevabı ise iki ülkenin ihraç ettikleri ürünlerde saklı. Güney Kore’nin teknoloji ihracatı yüzde 29, bizim ise teknoloji ihracatımız yüzde 1 bile değil. Tam da bu sebepten dolayı Türk ekonomisi katma değer üretemiyor, Türk lirası yabancı para birimlerinin karşısında değer kazanamıyor, Türk lirası uluslararası finans piyasasının baskısı altında eziliyor, tam da bu sebepten dolayı Türk toplumu refah içinde yaşayamıyor. Bilim ve teknoloji üretecek ve bu ürettiği katma değerli ürünleri ihraç edecek politikaları uygulamanız gerekirdi. Bu ise ancak bütçeden kaynak aktararak gerçekleştirilebilir. Siz ise şunu yapıyorsunuz: Cumhurbaşkanlığının artan lüks tüketimini karşılamak için bütçesini yüzde 233 artırıyorsunuz."

DİYANETE AYRILAN BÜTÇE

Akkal açıklamasının devamında, Diyanete ayrılan bütçe ile TÜBİTAK 'a ayrılan bütçeyi karşılaştırdı ve şu ifadeleri kullandı:

"Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesini yüzde 34 artışla bütün tasarruf tedbirlerini altüst ederek 7,7 milyar liradan 10,5 milyar liraya çıkartıyorsunuz. Bütçe teklifinizde Diyanetin bütçesi, TÜBİTAK’ı tam 3’e katlıyor. Diyanetin bütçesi artarken Bilim ve Teknoloji, Ulaştırma ve Altyapı, Enerji Bakanlıklarının bütçelerinde de büyük kesintiler yapıyorsunuz."

Kamubulteni.com  | Ankara