İYİ Parti'den Çarpıcı Asgari Ücret Önerisi: Ocak Ayında 17 Bin, Temmuz'da 20 Bin 500 TL!

Milyonlarca çalışanın gündemini meşgul eden asgari ücret zammı, ülkemizin genelinde tartışma konusu olmaya devam ediyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, asgari ücretin yılda iki kez artırılması gerekliliğine vurgu yaparak Ocak ve Temmuz ayları için önerdiği zam miktarlarını dile getirdi.

İYİ Parti'den Çarpıcı Asgari Ücret Önerisi: Ocak Ayında 17 Bin, Temmuz'da 20 Bin 500 TL!

Akşener, "Maaşlara yılda iki defa zam yapılıyordu, ancak bu zamların diğer zam dönemine kadar dayanmadığını gözlemliyorduk. Biz 4 ayrı zam önerisinde bulunduk. Ancak iktidar, bu önerileri tek bir zamma indirgedi. Erdoğan 'Bir defa yapılan zam yeterli olacaktır' dedi. Ancak enflasyon oranının yüzde 40'a yaklaştığı ve enflasyon hedefinin 36'larda olduğu ülkelerde tek bir zam, çalışanları yeterince koruyamaz." şeklinde konuştu.

Asgari ücrete yılda iki kez zam yapılması gerekliliğini vurgulayan Akşener, "Miktar belirlenirken Türk-İş’in açlık sınırı rakamlarının temel alınmasını talep ediyoruz. Sadece enflasyon oranında yapılan artış yeterli değil. Büyüme oranına göre refah payı da verilmelidir. Önerimiz, 2024 yılı için Ocak ayında 17 bin lira, Temmuz ayında ise 20 bin 500 lira şeklindedir. Bununla birlikte refah payı, Temmuz ayındaki zam miktarına dahil edilmelidir." ifadelerini kullandı.

Zam Belirleme Süreci ve Toplantılar

Asgari ücret zammı için belirlenen ilk toplantı, 11 Aralık 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenecek. Bu toplantıyı takiben işverenlerin ev sahipliğinde ikinci bir toplantı ve işçi sendikalarının organize edeceği üçüncü toplantı gerçekleştirilerek nihai zam miktarı belirlenecek. Son toplantıda alınan kararlar ise kamuoyuyla paylaşılacak.

Çalışanların beklentileri ve ekonomik dengeler göz önünde bulundurularak yapılacak asgari ücret zammı, ülke genelindeki çalışanların refahı için önemli bir adım olacak. Bu süreçte alınacak kararların, çalışanların haklarını koruyacak şekilde belirlenmesi büyük bir önem arz etmektedir.