İtalya'da Batı Nil Virüsü vakalarında artış

İtalya'da Batı Nil Virüsü (BNV) vaka sayısında artışların görüldüğü belirtildi. Vakaların son bir haftada yüzde 53 oranında artış gösterdiği hükümet tarafından bildirildi.

İtalya'da Batı Nil Virüsü vakalarında artış

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsün (ISS) tarafından yapılan açıklamada, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan BNV'ye yakalanan kişilerin sayısının geçen haftaya oranla arttığı ve vaka sayılarının 94 iken, 144'e çıktığı bildirildi.Panik yaratan durumda yapılan açıklamada, ülkede son bir haftada BNV vakalarında görülen artışın yüzde 53'e denk geldiği belirtildi.

Culex cinsi sinekler Batı Nil Virüsünün yayılımı arttırıyor

Öte yandan virüsün hızla yayılmasına sebep olan sivrisinek cinsinin genellikle "Culex" cinsi sivrisineklerin olduğu ve bu sineklerin ısırmasıyla bulaşan Batı Nil Virüsünden korunmak için herhangi bir aşı bulunmadığı öğrenildi. Vatandaşların bu virüse karşı sivrisinek ısırıklarından korunulması tavsiye edildi.

Ateş, halsizlik, bulantı-istifra, baş ve kas ağrısı septomları görülüyor

Bulaş olması için sivrisineğin ısırdığı andan itibaren kuluçka süresinin 2 ile 14 gün arasında değiştiği öğrenildi. Bağışıklığı zayıf olan kişilerde ise kuluçka süresinin hızla uzadığı öğrenildi. Vakaların görüldüğü kişilerin birçoğunda hastalık semptomlarına rastlanmazken yüzde 20’lik kısımda ateş, halsizlik, bulantı-istifra, baş ve kas ağrısı gibi semptomların görüldüğü ifade ediliyor.BNV virüsünün sebep olduğu vakaların çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da rastlanıyor.