İstanbul'daki Koronavirüs İddialarına Tıp Fakültesi Dekanından Yanıt: Çinli Çocuk Gribal Enfeksiyon Geçiriyor
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Çinli çocuğun sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
İstanbul'daki Koronavirüs İddialarına Tıp Fakültesi Dekanından Yanıt: Çinli Çocuk Gribal Enfeksiyon Geçiriyor
Tükek, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun koronavirüs taşımadığını, kesin tanı ile ilgili sosyal medyada yayılan görüntülerin personel hatasından kaynaklandığını belirterek, "O bölümlere baktığımız zaman, kesin tanı olmadan kesi tanı olarak işaretlendiğini ve bu şekilde sosyal medyaya servis edildiğini müşahede etmekteyiz. Bu kişiler tespit edilmiştir, gerekli soruşturmayı açacağız. Gerçekten böyle bir kesin tanı olmadan halkımıza sosyal medya üzerinden kesin tanıymış gibi göstermenin kime faydası olduğunu ve hizmet edeceğini anlamakta zorlanmaktayız. Neyse ki iyi bir şekilde sonuçlanmış olduğunu söyleyebiliriz." dedi. Çin uyruklu 6 yaşındaki kız çocuğunun Şangay'dan 10 gün önce ailesiyle beraber turistik amaçla Türkiye'ye geldiğini söyleyen Prof. Dr. Tükek, "Türkiye'de 10 gün geçmesine rağmen hastalığının çok ilerlememesi ve bir günlük müşahedemiz sırasında hastanın durumunun iyiye gitmesi ve ateşinin düşmesi, bunun koronavirüs enfeksiyonu olmadığı şeklindeki görüşümüzü desteklemektedir. Koronavirüsle ilgili olan kısmı Ankara'ya yönlendirildi, oraya giden sürüntü önemli. O da negatif sonuçlanacaktır diye düşünüyorum. Tabii İnfluenza B'nin de pozitif çıkması, bütün bu klinik tablonun İnfluenza B'ye bağlı olduğunu bize düşündürmüştür." şeklinde konuştu.
Koronavirüsün damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaştığını söyleyen Tükek, 5 mikrondan büyük damlacıklar halinde olan enfeksiyonların kısa mesafelerde olan kişilere bulaşabildiğini, maske takılmasıyla sorunun büyük ölçüde giderilebildiğini söyleyerek şunları kaydetti:
Hasta acile geldiği andan itibaren maske takılması, özellikle sağlık personeli açısından yeterlidir. Muayene sonrasında ellerin yıkanması ve birtakım hijyenik önlemlerin alınması gerekir. Diğer hastalar zaten bu kişiden uzakta oldukları için enfeksiyon riskiyle çok düşük olasılıkla karşı karşıyadırlar ama tedbir amaçlı Sağlık Bakanlığımız tarafından birçok hastanede izolasyon odaları oluşturulmuştur. Bu hastaları izolasyon odalarına tek başına aldığımızda diğer hastaların böyle bir riski taşımadığını söyleyebiliriz. Tedbir amaçlı diğer hastaları başka birimlere kaydırdık. Çocuk Acil kısmında yeni hasta kabulünü geçici olarak durdurduk. Neticelendikten sonra tekrar açtık.