İstanbul Müftülüğü'nden Teravih Namazı Öncesi Önemli Uyarı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, mübarek Ramazan ayında teravih namazının tam kılalım derken jet hızıyla kılmanın uygun olmadığını, teravih namazını hem manası hem lafzını zayi etmeyecek şekilde belli bir hızda kıldırılaması gerektiğini söyledi.  

İstanbul Müftülüğü'nden Teravih Namazı Öncesi Önemli Uyarı

Basın mensuplarına, Ramazan ayına ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Müftüsü Yılmaz, "Oruç sadece ramazanda tutuluyor farz olarak. Teravih namazı sadece ramazanda kılınıyor. Fıtır sadakası insanlara sadece ramazanın sonunda vacip oluyor. Dolayısıyla bunun gibi pek çok ibadetin yoğun şekilde yaşandığı ve bizi değiştirmek üzere gelen bir gelen bir ay ramazan.Ramazana girdiğimiz zaman, ramazan bizi değiştirmeye tabi olarak geldiği için kendimizi ona salarsak ramazan bizi değiştirir ve güzel bir kul haline getirir. Ramazan oruç ve Kur'an ayıdır. Ramazan, orucun tutulduğu, Kur'an-ı Kerim'in indiği, mukabelenin yapıldığı bir aydır. O sünnet bugün 1400 yıldan beri camilerimizde, evlerimizde, hanelerimizde devam ediyor. İnsanlar ramazan boyunca her gün bir cüz okuyor, hatmi şerifi tamamlamış oluyor ya da mukabeleyi orada takip ediyor. Bunun yanında bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de bu aydadır. İnsan o geceyi yaşadıktan sonra bayrama erişiyor. Gerçekten ramazan, oruç ve Kur'an aynı anda bize çok önemli özellikler, güzellikler kazandırmış oluyor." dedi.

Son yıllarda bazı camilerde aşırı hızlı teravih namazı kıldırıldığına ilişkin şikayetler ve görüntülere ilişkin de konuşan Yılmaz, "Ramazanda teravihi tam kılalım derken jet hızıyla kılmak uygun değil. Teravih namazını hem manasına hem de lafzını zayi etmeyecek şekilde belli bir hızda okumak gerekiyor. En azından dinleyenler harfleri fark edebilmeli. Jet imamlar, 12-13 dakikada teravih namazı kıldıranlar zannediyorum onlarda bazen harfleri değil, kelimeleri bile yutarak okuyorlar. Bu çok hoş bir şey değil. Çünkü namazı kılarken insanın kalbi yoruluyor. O koşuşturmaca da 'secdeden kalkacağım, rükuya yetişeceğim' diye yaşlılar çok zorlanıyorlar. Bunlara gerek yok. Doğrusu hakkını vererek tadili erkanına riayet ederek namazı kılmak ramazanın bereketinden daha çok istifadeyi sağlayacak önemli vesilelerdendir." dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA