İranlı Çeteden 1 Milyar Dolarlık Vurgun

Türkiye dahil 4 ülkede aranan İranlı çete, lüks yaşam vaadiyle 2 bin 500 kişiyi 1 milyar dolar civarında dolandırdı.

İranlı Çeteden 1 Milyar Dolarlık Vurgun

Interpol, Türkiye dahil dört ülkede bulunan İranlı dolandırıcı çetenin peşinde. Liderleri İran’da bir hapishanede bulunan çete, vatandaşları lüks yaşam vaadiyle kandırıyor. Yaklaşık 2 bin 500 kişiyi 1 milyar doları civarında dolandıran çete üyeleri lüks araçlar, destelerce dolarla çekilmiş fotoğraf ve görüntüleri delil olarak sayıldı.

Liderleri Sourena Youshizade’nin de İran’da tutuklu olduğu, Türkiye, Dubai, Malezya ve İran’da Interpol tarafından aranan üyelerinin bulunduğu örgün hakkından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunuldu. Şebekenin lüks partiler, pahalı saat ve hediyeler, lüks restoranlarda yemekler ile mağdurları kendilerine çekmek amacıyla kandırdıkları iddia edildi.

2 Bin 500 Kişiyi Dolandırdılar

Şebekenin İran’da 2 bin kişiyi, Türkiye’de ise 400’den fazla kişiyi 1 milyar dolar civarında dolandırdığı iddia edildi. 2 yıldır muhatap bulamadıklarını belirten mağdurlar ortalama 30 – 35 bin dolarlarını şebeke üyelerine kaptırdı.

Lük Yaşam Vaadiyle Kandırıyorlar

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan avukat Maşallah Maral, “İran merkezli bir örgüt ve İran’da yapılan yargılamalar sonucunda 2 bini aşkın mağdur olduğu belirlendi. Türkiye’de 400’ü aşkın mağdur sayısına ulaştık. Lüks yaşam vaadiyle insanları kandırıyorlar ve sanal bir ortamda para elde edeceklerini ve yatırım yapacaklarını söylüyorlar. Mağdurlar lüks ve şatafatlı hayatı gördükten sonra bunlara inanıyorlar. Güven tesis ediliyor ve ağlarına mağdurları almış oluyorlar” dedi.

1 Milyar Dolar

Mağdurların 2 yıldır paralarını kurtarmaya çalıştığını belirten avukat Maral, “Mağdurlar bir kısım yatırımlar yapıyor ve bu yatırımlardan kendi şirket bünyesi içerisinde kısmı dönüşümler yapılıyor. İlerleyen aşamalarda, 2 yılı aşkın süredir mağdurlara herhangi bir ödeme yapılmamakta. Mağdurlar, şirket içerisinde faaliyet gösterdikten sonra paralarını aslında alamamaktadırlar. Kendi koydukları paralarının bir kısmı iade ediliyor. Mağdurlara yüzde 10’luk bir kar payı vaat ediliyor. Fakat mağdurların elde ettikleri oran yüzde 1’i bile karşılamamaktadır. Kendi paralarının bir kısmı kendilerine verilmemektedir. Kardan elde ettikleri bir para yok. Ortalama 1 milyar doları aşkın bir paranın vurguna konu olduğu söyleniyor.

Interpol 5 Kişiyi Arıyor

Farklı ülkelerde aranan şebeke üyelerinin olduğunu belirten Maral, “Bir kişi ile diyalog kurduktan sonra ikinci bir kişiye ulaşamıyorsunuz. Bir gördüğünüzü bir daha görememektesiniz. Mağdurların yapmış oldukları şikayetlerden sonra yapılan yargılamalarda Interpol’ün aramasına takılan 5 şahıs var. Bu şahısların bir kaçı Türkiye’de. Burada yapılacak yargılama ile soruşturmanın genişletilmesi ve bunların yakalanması yapıldıktan sonra mağdurlarında mağduriyeti giderilecektir” dedi.

Sanal Ortama Güvenmeyin

Her şeyin sanal ortamdan yürüdüğünü belirten Maral, “Şirket sürekli isim değiştiriyor. Bu da dolandırıcıların sık başvurmuş olduğu bir yoldur. Mağdurların sanal ortamda tanıştıkları kişilere kesinlikle inanmamaları gerekmektedir. İnsanlarımız ne yazık ki sosyal medyadan tanıştıklarına çok kolay güvenmektedir. Bir an önce kazançlarını yükseltmek için bunlara inanmaktadırlar. Bunlara inanmamaları gerekmektedir. Şirketin merkezine gitmeleri, gerçekten böyle bir sistem varsa bunu teyit ettikten sonra yatırım yapabilirler. Aksi takdirde mağduriyetler artacaktır” ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /