İnfaz Düzenlemesinde Son Durum Açıklandı: Af Değil

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül katıldığı bir canlı yayında konuşma yaptı ve ikinci yargı paketi ile ceza infaz düzenlemesinin bütün yönleriyle değerlendirildiğini belirterek, "Kapsamı, muhtevası, son hali TBMM'de AK Parti grubunun öncülüğünde diğer partilerle ortaya konacaktır." dedi.

İnfaz Düzenlemesinde Son Durum Açıklandı: Af Değil

Abdulhamit Gül 'den mahkumlara af açıklaması.

Kanal 7 ekranlarına konuk olan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Gül yaptığı açıklamada mahkumlara af meselesine değindi ve hazırladıkları paketin af paketi olmadığını söyledi. 

İkinci yargı paketi ve infaz düzenlemesi hakkında konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül , bu konuda hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Bakan Gül açıklamasında, infaz düzenlemesi ile ilgili düzenlemede hakim, savcı, akademisyen ve hukukçu milletvekillerinin görüşlerinin alındığını söyleyerek , "Bunun kapsamı, muhtevası, son hali TBMM'de AK Parti grubunun öncülüğünde diğer partilerle ortaya konacaktır." dedi.

Paketin detaylarını açıklayan Bakan Gül, "İnfaz paketi ayrı. Bunun ötesinde hukuk yargılamalarına yönelik ayrı düzenleme var. 4,5 milyon dava, hukuk davası olarak görülüyor. Bu davaların 6 ila 8 ay daha erken bitmesi anlamında, yine noterlik ve idari usulle ilgili birtakım düzenlemelerin eş zamanlı olarak Meclis'ten çıkarak hayata geçmesini bekliyoruz." dedi.

İNFAZDA ADALET

Ceza infaz düzenlemesinin adli bir çözüm sunacağını söyleyen Bakan Gül, ceza hukukunda olduğu gibi infaz hukukunda da adalet olması gerektiğini söyledi. 

SON DURUM

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın bu hassasiyeti hep dile getirdiğini söyleyerek  şunları söyledi:

"Ceza adaleti anlamında özellikle belli suçlarda 2 yılın altında, 18 ayın altında, infaz sisteminden kaynaklı olarak hiç cezaevine girilmediği görülüyor. Bu çalışma öncelikle bir af değil. Çünkü bir suçun mağduru var. Kamu mağdur, taraflar mağdur. Bunlar çıkacaksa da başının üzerinde bir kılıç gibi sallanan, bir hata yaptığında, kamuya zarar verdiğinde ya da böyle bir tavır içine girdiğinde gerekirse infazında kalan sürenin tamamlanacağı bir düzenleme. Yani 'Artık ben çıktım, ne yaparsam yapayım, her şey bitti' anlamında değil. Kişinin yine yanlış yaparsa, topluma zarar verirse yine cezaevine gireceği bir düzenleme olması lazım. Dolayısıyla bu anlamda söz konusu paket bir af değil. Bu hususta toplumda adalete güveni artırıcı düzenleme olacağını düşünüyoruz."

İnfaz paketinin detaylarını aktaran Bakan Gül şu şekilde devam etti:

"Hafta sonu evde infaz, hafta sonu geceleyin infaz gibi hamilelere, yaşlılara, hastalara yönelik infazın insani yönünün değeceği birtakım düşünceler söz konusu. Hamile biri doğum yapıyor ama belli bir süre çocuğunun yanında kalması için infazın ertelenmesi hatta hakim kararıyla infazı evde çekebilmesi imkanlarını getiren düzenlemeler söz konusu." diye konuştu.

Cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunduğu değerlendirmelerine ilişkin soru üzerine Gül, cezaevlerinde 294 bin tutuklu ve hükümlü olduğunu belirtti. Gül, bu sayının artmasının altında infaz sistemi ve kanunlardan kaynaklı uygulamaların yanı sıra terörle mücadele ve diğer birçok farklı sebebin bulunduğunu ifade etti.

İnfaz düzenlemesi bekleyen kadın erkek vatandaşlar bu sayfada toplanıyor  TIKLA KATIL

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA