IMEI Numaralarında Düzenleme: O Telefonlar Kapatılacak

Telefonlarla ilgili düzenleme gündemde. IMEI numaraları için yapılması planlanan düzenleme sonrası binlerce cihazın kapanacağı açıklandı. İşte kapatılacak o cihazlar.

IMEI Numaralarında Düzenleme: O Telefonlar Kapatılacak

Yasa yürülüğe girerse o telefonlar kapanacak.

Bilindiği üzere operatörler, , faturalı hat kullanan vatandaşlara , faturaya ek olarak telefon da veriyor. Taksitli şekilde verilen bu telefonların ücretleri faturaya ekleniyor ve her ay ödeme yapılarak belirli bir süre sonra telefon satın alınmış oluyor. Faturasını düzenli şekilde ödeyen vatandaşlara verilen bu telefonlarla ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. 

IMEI KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

Her cep telefonunun bir imei numarası bulunuyor. Bu imei numaralarının kapsamının genişletileceği açıklandı. Edinilen bilgilere göre bir kanun teklifi üzerinde çalışıldığı ve İmei kapsamınının genişletilmesi , düzenleme yapılması sonrası fatura ile alınan cep telefonlarını da etkileyecek. Buna göre  borcu ödenmeyen telefonların IMEI numarasının kara listeye alınacağı ve telefonun kapatılması ön görülüyor. 

7 YILDIR KULLANILMAYAN TELEFONLAR

Bunun yanı sıra 7 yıldır kullanılmayan cihazlarının da IMEI numaralarının kara listeye alınacağı öğrenildi. 

Söz konusu düzenleme ile ilgili yapılan açıklamada, "Güvenilir bilinen yerlerden alması çok önemli. İnternette de bu tarz cihazlar satılabiliyor bazı sitelerin ismi adı altında. Mağduriyetin oluşmaması için bilinen yerlerden alınması önemli. Çünkü devlet her an bu yasayı yürürlüğe koyup cihaz kapatmalarına başlayabilir. Herkesin cihazının kapanacağı anlamına gelmez. Adam ödüyordur ona denk gelmiştir kapanmaz. Mesela ödemeyen birisi denk gelir onunki kapanabilir. Bundan dolayı dikkat etmeleri lazım. Birçoğu fatura kesmeden o eski cihazın faturası ile satıyor. Hani ilk alınan bayinin kestiği cihazın faturasıyla kesiyor. O cihazların yasa olarak da sıkıntıları var. Sonuçta cihaz kendi adına olmadığı için ileride telefonu çaldırdığında kaybettiğinde ya da tüketici hakem heyetine başvuru yaptığında kendi adına olmadığı için o başvuru kabul edilmiyor" denildi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA