''Hollanda ile İlişkiler Askıya Alınsın!''

Hollanda'nın haftasonu Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU'nun uçuş iznini iptal etmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan KAYA'yı Rotterdam Başkonsolosluğuna almamasına büyük tepki var.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ve Başbakan Binali YILDIRIM ''Hollanda bedelini ödeyecektir!'' derken CHP ve MHP genel başkanları Hollanda ile ilişkilerin askıya alınmasını istediler.Detaylar haberimizde.

''Hollanda ile İlişkiler Askıya Alınsın!''

Türkiye ile Hollanda arasındaki referandum ziyareti polemiği devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Hollanda makamları Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’nun uçuş iznini iptal etmiş. Almanya üzerinden karayolu ile Hollanda’ya geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan KAYA’nın Rotterdam Başkonsolosluğuna girişine izin vermemişti. Bakan Fatma Betül Sayan KAYA sınır dışı edilmiş ve Türkiye’ye dönmüştü.

Hollanda’nın bu tutumu ülkemizdeki tüm siyasi çevrelerden büyük tepki topladı. İktidar ve muhalefet partilerinin yetkilileri Hollanda’nın bu tutumunu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN bu konu ile ilgili olarak ‘’ Hollanda AB ülkesi gibi değil, muz cumhuriyeti gibi davranmıştır. Demokrasi nutukları çekenlerin aslında bu değerlerden ne kadar uzak olduğunu tüm dünya gördü. Şimdi yaptıklarına kılıf uyduruyorlar. Mızrak çuvala sığmaz, bu bir skandaldır. Hollanda bunun bedelini mutlaka ödeyecektir" şeklinde konuştu.

Başbakan Binali YILDIRIM konu ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamada ‘’ 16 Nisan halk oylaması bilgilendirme çalışması amacıyla Almanya’ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan, buradaki çalışmalarının akabinde Hollanda’ya geçmiş ve orada bulunan vatandaşlarımızla bir araya gelmeyi arzu etmiştir. Ancak Hollanda polisi, Bakanımızın vatandaşlarımızla bir araya gelmesine izin vermemiş, böylece gün boyu kamuoyuna malum olan büyük bir diplomatik skandal ortaya çıkmıştır. Bu durum tarafımızca en kuvvetli şekilde protesto edilmiş, Hollandalı muhataplarımıza bunun karşılığının en ağır şekilde verileceği ifade edilmiştir. Çeşitli düzeylerde yapılan diplomatik temaslara rağmen makul bir çözüm sağlanamamış olup, Bakanımız planladığı toplantıyı gerçekleştiremeyerek Hollanda’dan ayrılmak durumunda kalmıştır. Her fırsatta demokrasiden, ifade özgürlüğünden, insan haklarından bahseden sözde Avrupalı dostlarımız, bu olay karşısında bir kez Mottobet daha sınıfta kalmıştır. Aziz milletimiz bilmelidir ki, Türkiye’ye ve diplomatik dokunulmazlığı bulunan bakanlara karşı yapılan bu kabul edilemez muameleye misliyle karşılık verilecektir. Hollanda’da, Almanya’da, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın sağduyu ile hareket etmelerini, tahriklere asla itibar etmemelerini istiyorum. Bu aymazlıklara ve faşizan uygulamalara verilebilecek en güzel cevap, 16 Nisan’da sandıkta olmalıdır. Bu ve buna benzer olaylar, bizim millet olarak birliğimizi ve beraberliğimizi daha da güçlendirecek, gerçek dost ve düşmanlarımızı yakından tanımaya vesile olacaktır. Siyasi parti başkanlarına yaşanan bu krizde göstermiş oldukları milli duruştan dolayı Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak teşekkür ediyorum." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU ise yapmış olduğu açıklamada ‘’ Diplomaside bir kural vardır. Diplomatların dokunulmazlığı vardır, bakanların da dokunulmazlıkları vardır. Bakanlarımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanları, Almanya'ya giderken engelleniyorsa, Hollanda'ya giderken engelleniyorsa bu kabul edilemez, bunu kabul etmiyoruz. Buna karşı her türlü tepkimizi CHP olarak da gösteriyoruz ve göstereceğiz. Şimdi hükümete net ve açık bir çağrıda bulunuyorum: Lafla peynir gemisi yürümez. Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanını Hollanda'ya sokmuyorlarsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı kendi konsolosluğuna, büyükelçiliğine gidemiyorsa ve engel çıkartılıyorsa Hollanda'yla ilişkilerimizi lütfen askıya alın. Lütfen askıya alın. Her türlü desteği vereceğiz.’’ şeklinde konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı Devlet BAHÇELİ’de Hollanda ile ilişkilerin askıya alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi. ’’ Avrupa'da düşünce ve ifade özgürlüğüne, insani ve vicdani taleplere, izleri uzun seneler çıkmayacak kara bir leke sürülmüştür. Hollanda, soğanın virüs yemiş hali olan laleyi soldurmuş, insanlığın yüz karası bir tutum takınarak hasım ülke haline gelmiştir. Beklentimiz, Hollanda'nın gayri hukuki ve gayri ahlaki müdahalelerinin yanına bırakılmaması, bu ülkeye gerekli cevabın her düzeyde verilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihsel hak ve çıkarlarını korkusuzca savunmak bizlerin, tüm vatan evlatlarının en temel haysiyet görevidir. İktidarı ve muhalefetiyle Türkiye yıkılmaz, aşılmaz, geçilmez bir kaledir. Türk milleti zulme karşı dayanışma içindedir."

Kamubulteni.com KONYA