Gözler YSK´da: 3 partiden itiraz gelmişti!

Erdoğan´ın Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine katılmasına 3 partiden itiraz gelmişti. YSK´nın bugün saat 17.00´de kararını açıklaması bekleniyor

Gözler YSK´da: 3 partiden itiraz gelmişti!

İYİ Parti, DEVA Partisi ve Memleket Partisi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına yaptığı itirazları değerlendirecek olan YSK'nın kararını saat 17.00´de kamuoyu ile paylaşacak. Ardından da kesin listeler Resmi Gazete'de yayımlanacak.

YSK'nın partilerin itirazlarını bugün karara bağlayacak ve hemen ardından kesin listeler Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bununla beraber seçim takvimine göre yarın cumhurbaşkanlığı seçim propaganda dönemi başlayacak.

Ne olmuştu?

YSK'ye itiraz dilekçelerini veren İYİ Parti, DEVA Partisi ve Memleket Partisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki dönem Cumhurbaşkanlığı yaptığını belirterek, aday olmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak kurula itiraz dilekçesi iletti. Dilekçede, "28 Mart 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan geçici aday listesinde yer alan sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı geçici adayları listesinden çıkartılması" talep edildi.

Adaylığa ilk itiraz İYİ Parti'den gelirken, parti kurmayları YSK'ya giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin itiraz dilekçesi verdi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada "1982 Anayasası'nın ilk halindeki düzenleme de 'Bir kimse iki defa cumhurbaşkanı seçilemez' şeklindedir. Sonra 2007 yılında ve 2017 yılındaki değişiklikle de üzerinde hiçbir oynama yapılmayan husus şudur: 'Bir kimse iki defa cumhurbaşkanı seçilemez.' Yine Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nda da aynı ifade yer almaktadır. Bu değişiklikler yapılırken geçici bir madde de konulmamıştır" demişti.

İYİ Parti'nin ardından DEVA Partisi ve Memleket Partisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına ilişkin itiraz da bulundu.

AK Parti cephesinden ise ara ara yapılan açıklamalarda Erdoğan´ın adaylığında herhangi bir engel bulunmadığın altı çiziliyor.

Benzer bir açıklama da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ açıklamasında "Gerek Anayasa hukukunun temel ilkeleri, gerek yorum yöntemleri, gerek yasama belgeleri gerek ise Anayasa Mahkemesi içtihadı uyarınca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olması ve cumhurbaşkanı seçilmesinin önünde hiçbir anayasal ya da yasal engel yoktur. Siyasi hesaplarla ya da Anayasaya aykırı yorumlarla Anayasa hükümleri değişmez ve değiştirilemez. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimindeki cumhurbaşkanı adaylığı, Anayasa'nın yeni 101'inci maddesine göre ikinci adaylığıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olması anayasal hakkıdır. Bu hakkını kullanmasının önünde de hiçbir anayasal ya da kanuni engel yoktur. Ayrıca bu hakkın kullanımı da Anayasa'nın teminatı altındadır.''dedi.