Giyilebilir Cihaz Geliştirildi: İnsanın Vücut Isısından Elektrik Üretilecek

ABD'de geliştirilen yeni teknoloji ile artık insan vücut ısısından elektrik üretimi yapılacak.

Giyilebilir Cihaz Geliştirildi: İnsanın Vücut Isısından Elektrik Üretilecek

Vücut ısımızı pil olarak kullanan bir cihaz geliştirildi.

ABD'de Colorado Boulder Üniversitesi'nde bir ekip, bizi hayatta tutan vücut sıcaklığımızla şarj edilebilen bir giysi geliştirdi. Yeni cihaz, cilt ile onu çevreleyene hava arasındaki sıcaklık farkından yararlanıyor ve termoelektrik jenaretörlerini kullanıyor. Bununla birlikte ısı enerjisi elektrik enerjisine dönüşüyor. 

Amerika'da geliştirilen teknoloji, cilde değer esnek bir malzemeden yapılıyor. Yüzük ya da bileklik olarak takılabilecek. Kendi kendini tamir etme özelliği de olan bu cihaz, eğer yırtılırsa yeniden birleştirilebiliyor. Yani tamiri mümkün.

Söz konusu cihaz, vücudumuzun her santimetre karesi için 1 volt civarında elektrik üretiyor. Bu ise çoğu pilin sağladığı enerjiden daha az bir enerji. Buna rağmen saat veya adım sayan cihazlara enerji verilmesi için yeterli. 

Söz konusu projede görev alan Jianliang Xiao, bunun geleceğin teknolojisi için kilometre taşı olduğunu söyleyerek, "Bir pili her kullandığınızda aynı zamanda o pilin ömrünü kısaltıyorsunuz ve sonunda mutlaka değiştirmeniz gerekiyor. Termoelektrik cihazın en güzel yanı, onu takabilmek ve pile gereksinim duymadan sürekli güç sağlayabilmesi." dedi. 

Söz konusu teknolojinin 10 yıl içerisinde yüksek enerji verecek seviyeye ulaşacağı öngörülüyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA