Gençler İşsizlikle Boğuşurken... İYİ Partili Çelik'ten Yabancı İşçi Sorusu: Neden Göz Yumuluyor?

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Sayıştay raporlarıyla ortaya çıkan izin süresi bitmesine rağmen sigorta primleri yatırılarak çalıştırılmaya devam edilen çoğunluğunu yabancı uyruklu şahısları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sordu.

Gençler İşsizlikle Boğuşurken... İYİ Partili Çelik'ten Yabancı İşçi Sorusu: Neden Göz Yumuluyor?

"Çalışma izinleri bittiği halde, adlarına sigorta primi yatırılmaya devam eden Bakanlığınız tarafından tespit edilen kaç kişi vardır? Bahsi geçen kişilere usulsüz bir şekilde sigorta primi yatırılmasını Bakanlığınız hangi gerekçelere dayandırmaktadır?" sorusunu soran İYİ Parti İstanbul Milletvekili, ilgili konu yüzünden kamunun ne kadar zarara uğradığının açıklanmasını istedi.

Soru Önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Sayıştay 2019 Denetim Raporunda “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerden çalışma izni süresi bitmesine rağmen sigorta primleri yatırılarak çalışmaya devam eden bazı kişilerin Bakanlık tarafından takip edilmediği ve idari yaptırım uygulanmadığı anlaşılmıştır. 

Çalışma izni olmaksızın;

⦁    Bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya iki bin dört yüz Türk Lirası
⦁    Bağımsız çalışan yabancıya dört bin sekiz yüz Türk Lirası
⦁    Yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için altı bin Türk Lirası tutarında idari para cezası verileceği, ayrıca çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığına bildirileceği ifade edilmiştir.  Fakat çalışma izinleri bittiği halde, adlarına sigorta primi yatırılmaya devam eden kişiler ile Bakanlık tarafından idari para cezası uygulanan kişilerin karşılaştırılması neticesinde; çalışma izni süresi dolmasına rağmen sigorta primleri yatırılmaya devam eden kişiler ve işverenlerin çok büyük bir kısmına kanunda öngörülen idari para cezası uygulanmadığı ve İçişleri Bakanlığına bildirilmediği tespit edilmiştir 


Bu Bağlamda; 
⦁    Çalışma izinleri bittiği halde, adlarına sigorta primi yatırılmaya devam eden Bakanlığınız tarafından tespit edilen kaç kişi vardır? Bahsi geçen kişilere usulsüz bir şekilde sigorta primi yatırılmasını Bakanlığınız hangi gerekçelere dayandırmaktadır?
⦁    Sayıştay 2019 Denetim Raporunda yer alan bahsi geçen konuda kamu ne kadar maddi zarara uğratılmıştır?
⦁    Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığına bildirileceği ifade edilmiştir. Bu hususta Bakanlığınızın çalışması olmuş mudur? Böyle bir çalışma yapıldıysa Bakanlığınızın yaptırımı nedir?