Flaş: Türkiye'de Daha Önce Görülmeyen Böcek ve Bitki Türleri Ortaya Çıktı

ODÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hasan Sevgili, "Türkiye’de daha önce görülmeyen çeşitli böcek ve bitki türleri son yıllarda görülmeye başladı. Buna karşı hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Flaş: Türkiye'de Daha Önce Görülmeyen Böcek ve Bitki Türleri Ortaya Çıktı

Böcek istilası açıklaması.

Prof. Dr. Hasan Sevgili'den son dakika açıklaması geldi. 

Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hasan Sevgili, Afrika Kırası’ndan yayılan ve Türkiye ’nin İran ile Irak sınırına kadar gelen çöl çekirgesi istilası ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Prof. Dr. Sevgili, bunun bir iklim değişikliği habercisi olabileceğine dikkat çekti.

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEYEN BÖCEKLER

Özellikle daha önce görülmeyen böcek ve bitki türlerinin  yeryüzünde görülmeye başlandığını söyleyerek sözlerini sürdüren  Prof. Dr. Sevgili şu ifadeleri kullandı:

"İlk 2000’li yıllarda Hopa bölgesinde görülen, bitkinin öz suyu ile beslenen Asya kökenli Japonika adlı bir böcek bölgede, fındık, kivi ve orman ağaçlarına çok ciddi etkiler yaptı. Bitkinin usaresini (öz suyunu) emdiği için bitkileri güçsüz bırakıyor”

Japonika adlı böceğin doğal bir düşmanı olmadığına dikkat çeken Prof. Sevgili “Bu böcek, çekirgeler gibi göç etmiyor, popülasyonunu genişleterek alanını büyütüyor. Önceki yıllarda İstanbul üzerinden Bulgaristan’a kadar ulaştılar” açıklamasında bulundu. Türkiye’de daha önce görülmeyen böcek türlerine bundan sonra sık sık rastlanabileceğini ve bunlara karşı tedbirli olunması gerektiğini ifade eden Prof. Sevgili “Japonika böcekler, her türlü bitkiye saldırdığı için mücadelesi de çok zor” ifadelerini kullandı.