Fahrettin Yokuş: Şeker Fabrikaları Kamulaştırılmalı

İyi   Parti   Konya   Milletvekili   Fahrettin   Yokuş,     özelleştirilen   şeker   fabrikalarınınyeniden kamulaştırması için kanun teklifi verdi.

Fahrettin Yokuş: Şeker Fabrikaları Kamulaştırılmalı

Yokuş, ülkemizdeki   şeker   fabrikalarınınhayati önemine vurgu yaptığı açıklamada;“ Şeker pancarının, ülkemize sağladığı yüksek katma değerle, gayri safi milli hâsılayızenginleştiren stratejik bir bitki olduğu bilinmektedir. Dünyadaki en kaliteli şeker pancarıüretimi ülkemizde yapılmaktadır. Şeker pancarının yan ürünleri olan pancar posası ve melasadı   verilen   hayvan   yemi,     hayvan   besleme   açısından   oldukça   önemlidir.   Cumhuriyettarihimizin başlangıcından itibaren şeker fabrikalarına büyük önem verilmiştir. 1923 tarihindeUşak Terakki Ziraat T.A.Ş kurulmaya başlayan milli fabrikalarımız ve 2001 yılları arasındatamamen yerli sermeye  ile  kurulan ve  işletilen  toplamda 30 şeker fabrikası  kurulmuştur.Cumhuriyet sonrasında nüfusun arttığı her dönem için şeker fabrikaları kurulmasına karşın2002 yılından itibaren ülkemizde kamu eliyle şeker fabrikası kurulmamıştır.”  şeklinde ifade etti.

Şeker   fabrikalarının   bulunduğu   kırsal   kesimlerin   sosyo-ekonomik   durumuiyileştirdiğini dile getiren Yokuş,  “Pancar   çiftçisi   düzenli   ekim   nöbetleri,   planlı   üretim   ve   sulu   tarımı   dasürdürebildiğinden ekim alanlarında kalmakta ve kırdan kente göçü  azaltmaktadır.  Şekerpancarı üreticilerin gelir kaynağı olmakla birlikte istihdam sağlayan önemli bir bitkidir.  Şekerpancarından şeker üretimi arasındaki maliyet farkına karşın ABD, Almanya ve Fransa gibigelişmiş   ülkelerin   birçoğu   gıda   güvenliklerini   sağlamak   için   şeker   pancarından   şekerüretimini sürdürmekte, şeker pancarı üretimi devlet tarafından desteklenmektedir. Türkiyeönceki   yıllarda,   şeker   ihracatçısı   iken,     şeker   fabrikalarında   doğru   işletme   stratejisiuygulayamadığından   şekeri   ithal   eder   duruma   gelinmiştir.   Bu   durumun   çözümünüözelleştirmede gören hükümetin, mevcut kamu fabrikalarında düzenlemeye gitmesi gerekirdi.Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra, ne yazık ki, ülkemizdekişeker pancarı tarımı çok büyük kayıplara sebebiyet vermiştir. 14 şeker fabrikasının alelacele özelleştirilmesi   sürecinde,   birçok   hukuki   usulsüzlükler   yapılmıştır.   Pancar   üreticisiçiftçilerimiz   ağır   mağduriyetler   yaşamıştır.   Şeker   fabrikalarında   çalışan   yaklaşık   iki   binişçimiz işini kaybetmiştir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, Türk çiftçisine ve işçilerimizeağır bir bedel olarak yansımıştır. “Zarar ediyor” bahanesi ile yola çıkanlar, Türk insanınanişasta bazlı şekeri (NBŞ) yedirmeyi planlamaktadırlar. Nihai hedefleri, ABD 'nin şeker deviolan Cargill firmasına hizmet etmektir. Ülkemizdeki   ekonomik   kalkınmanın   gerekliliği,   şeker   tarımın   sürdürülebilmesi,pancar çiftçisinin üretimi, mevcut istihdamın küçümsenemeyecek boyutlarda olması ve insansağlığı açısından büyük önem sahip olan doğal şeker pancarı, özel sektöre bırakılamayacakkadar hayati önem taşımaktadır.”

Bu   hususlar   doğrultusunda,   Meclis   Başkanlığına   kanun   teklifi   verdiğini   belirten Yokuş,  “Milli ekonomimize destek, istihdam ve insan sağlığı açısından şeker fabrikalarımızınkamuya yeniden kazandırılması gerekmektedir. Bugüne kadar ihale usulü özel sektöre satılan, tüm şeker fabrikalarımız ve aynı zamanda satışı yapılan ancak devir işlemleri yapılmayanfabrikalarımızın da devir ve ihale işlemlerinin iptali için kanun teklifi verdim.”