Fahrettin Yokuş: Çin Zulmü Sürerken Türkiye Neden Sessiz?

İYİ Parti Konya Milletvekili F TBMM Genel Kurulu 'nda yaptığı konuşmasında Çin 'in Doğu Türkistan'da yüz binlerce Uygur ve Kazak Türküne yaptığı eziyetleri gündeme getirdi ve hükümete sert eleştirilerde bulundu.

Fahrettin Yokuş: Çin Zulmü Sürerken Türkiye Neden Sessiz?

Fahrettin Yokuş 'tan Doğu Türkistan açıklaması.

İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi olan Fahrettin Yokuş, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Çin Hükümetinin Doğu Türkistan'da yüz binlerce Uygur ve Kazak Türkünü kamplardan topladığını ve asimilasyona tabii tutulduğunu ifade ederek, bu gelişmelere sessiz kalan Türk hükümetini uyararak şu ifadeleri kullandı.

“Çin devleti 2014 Mayısında Doğu Türkistan'da "Terörist Şiddete Darbe Vur" kampanyası başlatarak Doğu Türkistan Türklerine katliama girişmiştir. O tarihten bugüne kadar, şiddet artarak devam etmektedir. Bu bir asimilasyon projesidir. Şu anda 3 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı Uygur, Kazak Türkü Çin'de "eğitim kampları" adı verilen zulüm kamplarında inim inim inlemektedirler. Bu kamplarda her gün onlarca Türk, Müslüman şehit olmaktadır. Bu kamplara Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin, İnsan Hakları Örgütü temsilcilerinin ve medya mensuplarının girmesi yasaktır. Doğu Türkistan'ın Hotan ve Kaşgar illerinde yaşayan halkın yarıdan fazlası maalesef ya tutuklu ya da bu eğitim kamplarında gözetim altındalar. Daha üzücü olanı, Doğu Türkistan'da yaşayan Türklerin ülke dışında yaşayan akrabalarının olması suç sayılıyor. Özellikle Çin'in belirlemiş olduğu 26 devlette yaşayan Çin'den ayrılmış göçmen Uygur Türkleri akrabaları olduğu gerekçesiyle Çin'de gözetim altında tutuluyor. Bu ülkelerin başında da Türkiye, Malezya, Endonezya gibi Uygur Türklerinin yaşadığı devletler vardır.

Çin'de Uygur Türk'ü kardeşlerimizin tamamına sorunlu fikri olan insanlar muamelesi yapılıyor. Han Çinlisi olmayan Müslümanlar ister Uygur ister Kazak Türk'ü kimliği taşısın hepsine terörist muamelesi yapılıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün Eylül 2018 yılında Doğu Türkistan'daki ölüm kamplarıyla ilgili raporunda Çin'in insanlık dışı zulmünü bütün çıplaklığıyla ortaya koymuş, başta Türkiye olmak üzere Doğu Türkistanlı Türklerin yakınlarının yaşadığı 26 ülkeye bazı önerilerde bulunmuştur. İnsan Hakları İzleme Örgütü Türk Hükûmetine şu önerilerde bulunmuştur: Türkiye'deki Uygur sığınmacıları geri göndermeyin, kısa süreli oturma izinlerini uzun süreli hâle getirin. Çocuk sığınmacılar varsa onlara eğitim imkânı sağlayın. Kesinlikle bu Çin'den göçen Uygurları geri göndermeyin çünkü Çin'e dönenler doğruca zulüm kamplarına gönderilmektedir.

Diğer yandan, Kanada'nın başını çektiği Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinin Çin'de bulunan toplam 15 büyükelçisi Çin Hükûmetine bir mektup yazar. Bu mektupta Uygur Türklerine bu kamplarda yapılan zulümlerin kaldırılmasını, bu kampların dağıtılmasını talep ederler ama Çin Hükûmeti bu açık talebe de maalesef karşılık vermez.

Allah aşkına 15 batılı ülke ve Kanada Çin'de zulüm gören Doğu Türkistan Türkleri için mektup yazıp zulmün hesabını sorarken Türk Hükûmeti nerede?

Hele hele o dünya lideri Genel Başkan, AK PARTİ Genel Başkanı, o nerede?

"Ey!" diyen Sayın AK PARTİ Genel Başkanı nerede?

Doğu Türkistan'dakiler Türk, Doğu Türkistan'dakiler Müslüman, Doğu Türkistan'dakiler insan. Niye sesiniz çıkmaz? Neden korkarsınız?

Bu Meclis Başkanı nerede? Çin'de.

Ne yapıyor Çin'de? Git bakalım, Doğu Türkistan'a git, o kanı bir gör, hesabını bir sor.”

Kamubulteni.com  | Ankara